Journalisten vaker doelwit Israëlische leger

Nieuws

Journalisten vaker doelwit Israëlische leger

Journalisten vaker doelwit Israëlische leger
Journalisten vaker doelwit Israëlische leger

Mel Frykberg (IPS)

08 april 2015

Het wordt steeds risicovoller voor journalisten om verslag te doen van botsingen tussen Israëlische veiligheidsdiensten en Palestijnse demonstranten op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal journalisten dat gewond raakt door toedoen van het leger, stijgt.

In de afgelopen twaalf maanden heeft de Buitenlandse Persassociatie (FPA) van Israël geregeld melding gemaakt van intimidatie en verwijdering van journalisten. Ook zouden journalisten beschoten zijn. Het gaat zowel om journalisten van buitenlandse media als Palestijnse journalisten.

Israëlische veiligheidstroepen gebruiken niet alleen meer munitie tegen Palestijnse demonstranten, maar ook tegen journalisten en cameramensen.

De FPA riep de Israëlische grenspolitie verschillende keren op de aanvallen op journalisten te stoppen. Die aanvallen zouden volgens de persvereniging niet zijn uitgelokt, maar een gevolg zijn van “een verandering in beleid”. Journalisten werden onder meer beschoten met kogels met een rubbercoating. Ook werden van dichtbij traangasgranaten tegen journalisten gebruikt die zich buiten de vuurlinie bevonden. Volgens de Israëlische wet mogen die alleen vanaf een veilige afstand in een opwaartse boog worden afgevuurd, zodat ze geen levens in gevaar brengen.

Israëlische veiligheidstroepen gebruiken niet alleen meer munitie tegen Palestijnse demonstranten, maar ook tegen journalisten en cameramensen. Een cameraman van de Palestijnse tv werd enkele maanden geleden in zijn been geschoten door een Israëlische scherpschutter, terwijl hij een protest op de noordelijke Westbank, bij Kafr Qaddoum, filmde. Bij een eerdere gelegenheid werd hij bij het verlaten van het dorp door Israëlische militairen uit zijn auto gesleurd.

Een cameraman van persbureau Reuters werd in beide benen geschoten met kogels met een rubbercoating van een halve millimeter. Een week eerder was hij bestookt met een traangasgranaat. Tijdens de Gaza-oorlog vorige zomer werden zeventien Palestijnse journalisten gedood door het Israëlische Defensieleger (IDF), ook journalisten die niet in de buurt van de gevechten waren.

Privilege

Afgelopen vrijdag werden journalisten, ambulances en demonstranten tegengehouden bij Kafr Qaddoum, waar gevechten gaande waren. Zelf werd ik na een paar uur wachten, en nadat ik contact opgenomen had met de IDF-woordvoerder, alsnog toegelaten. Er werd geen materiaal in beslag genomen en ik werd niet geïntimideerd. Een privilege voor blanke, westerse journalisten.

De Israëli’s lijken tot op zekere hoogte gevoelig te zijn voor de manier waarop ze worden afgeschilderd in de westerse media.

Een Palestijnse collega viel een paar weken geleden een andere behandeling ten deel. Zijn camera werd in beslag genomen door een Israëlische militair bij het vluchtelingenkamp Jelazon bij Ramallah. Toen hij probeerde de dure camera terug te krijgen, werd hem gezegd dat hij moest vertrekken. De camera werd pas teruggegeven toen ik contact zocht met de commandant over de kwestie, en na een charmeoffensief waarbij ik apart genomen werd van de andere journalisten.

De Israëli’s lijken tot op zekere hoogte gevoelig te zijn voor de manier waarop ze worden afgeschilderd in de westerse media. Als blanke, Australische vrouw krijg ik medewerking van militairen, vragen ze hoe het met me gaat en waarschuwen ze mij op te passen. Maar ik weet dat ook ik risico’s loop als ik niet extreem voorzichtig ben. Dus kies ik ervoor weg te blijven uit de frontlinie.