Militaire heerschappij gaat gepaard met geweld en mensenrechtenschendingen
Junta van Burkina Faso geeft zichzelf 5 jaar extra
IPS
28 mei 2024
De junta van Burkina Faso, die aan de macht kwam na een staatsgreep in 2022, verlengt de militaire heerschappij met 5 jaar. De militairen noemen ‘hardnekkige veiligheidsproblemen’ als voornaamste reden voor het uitstel van een terugkeer naar democratie.
Ibrahim Traoré, leider van de junta van Burkina Faso.
Lamine Traoré / VOA - Voice of America / Wikimedia Commons (Public Domain)
De leider van het militaire regime, kapitein Ibrahim Traoré, tekende op zaterdag een charter dat de zogeheten transitieperiode voor 60 maanden verlengt.
Een eerste handvest had Traoré als president geïnstalleerd en een regering van generaals en een wetgevende vergadering ingesteld. Volgens dat charter zou de overgang van militair bestuur naar een burgerregering eindigen in juli 2024. Het regime maakte wel duidelijk dat veiligheid altijd prioritair zou zijn.
Rusland
Het nieuwe handvest bevestigt Traoré ook als president van Burkina Faso, staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten. In plaats van quota is patriottisme nu het enige criterium waarop leden van de wetgevende vergadering geselecteerd worden. Bovendien maakt het Traoré en andere leden van de junta ook verkiesbaar eens de overgangsperiode afloopt.
Ook in onder meer Mali en Niger zwaaien militairen de plak.
De huidige militaire machthebbers pleegden in september 2022 een coup op een andere junta, die zelf nog maar 8 maanden eerder een democratisch verkozen regering omvergeworpen had. Volgens Traoré en zijn kompanen had het vorige regime gefaald om de opmars van jihadistische groepen in het land te stoppen. Na de machtsovername keerden de coupplegers zich tegen hun voormalige kolonisator Frankrijk, en zochten in de plaats toenadering tot Rusland.
Dat is een terugkerend patroon in verschillende landen in West-Afrika, waarbij het leger democratisch gekozen regeringen ten val brengt en daarna de invloedssfeer van Rusland opzoekt. Ook in onder meer Mali en Niger zwaaien militairen de plak.
In Burkina Faso gaat de militaire heerschappij gepaard met geweld en mensenrechtenschendingen. Volgens crisismonitor ACLED stierven er in 2023 bijna 8000 mensen in het conflict tussen het leger en jihadistische groepen, waarbij wreedheden begaan werden door beide partijen.