Kandidaat EU-commissievoorzitter steunt ambitieuzer klimaatdoel 2030

Nieuws

'Ik wil dat wij het eerste continent worden dat klimaatneutraal is'

Kandidaat EU-commissievoorzitter steunt ambitieuzer klimaatdoel 2030

Kandidaat EU-commissievoorzitter steunt ambitieuzer klimaatdoel 2030
Kandidaat EU-commissievoorzitter steunt ambitieuzer klimaatdoel 2030

IPS

12 juli 2019

Kandidaat-commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld maken. Ze is ook voorstander van een meer ambitieus klimaatdoel tegen 2030 en belasting van vervuilende sectoren zoals de lucht- en scheepvaart.

NATO (CC BY-NC-ND 2.0)

Kandidaat-commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld maken.

NATO (CC BY-NC-ND 2.0)

Na de ontmoeting tussen Ursula von der Leyen en parlementsleden van de Europese Groene Partij woensdag, klonk bij de groene fractie heel wat minder enthousiasme. Die zal zich volgende week verzetten tegen de nominatie van von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie, bericht Politico.

Volgens de fractie zou von der Leyen zich niet voldoende inspannen om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. ‘Slechts enkele weken na de klimaatverkiezingen, negeert ze de noodtoestand van het klimaat en richt ze zich zelfs op lagere klimaatdoelstellingen dan aanvankelijk was overeengekomen in het Europese parlement’, stelt Belgisch Europarlementslid Philippe Lamberts. (red.)

“De klok tikt”, zei von der Leyen tijdens haar gesprek met verschillende politieke fracties woensdag. “Ik wil dat wij, de Europese Unie, het eerste continent worden dat klimaatneutraal is”, zei ze in een gesprek met het liberale blok Renew Europe.

Tegen de Groenen zei von der Leyen dat ze nieuwe wetgeving zou introduceren om de Europese klimaatdoelstelling tegen 2030 van 40 procent naar 50 procent op te krikken.

“Ik ben ervan overtuigd dat we meer kunnen doen, dat we ambitieuzer kunnen zijn”, zei ze. “Als ik kijk naar de feiten en de cijfers heb ik er vertrouwen in dat we een halvering van de uitstoot kunnen bereiken tegen 2030.”

CO2-taks

Verschillende parlementsleden van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten bevestigen aan de website Climate Home News dat von der Leyen gelijkaardige uitspraken had gedaan in een gesprek met hen.

Opvallend: von der Leyen steunt ook de oprichting van een “raad van wetenschappers”, die moet rapporteren over de vooruitgang van de EU-lidstaten in het halen van hun klimaatbeloften.

De kandidaat-voorzitter, die momenteel Duits minister van Defensie is, zei onder meer ook dat ze voorstander is van een nuluitstoot in de EU tegen 2050, en dat de EU “moet praten over een CO2-taks. Die moet er komen. Ik weet dat het een moeilijk onderwerp is, maar het is iets dat we moeten aanpakken.”

Ze vindt ook dat de Europese emissiehandel goed werkt maar moet uitgebreid worden naar de scheep- en luchtvaart. Met de boodschap dat nucleaire energie “schoon” maar “gevaarlijk” is, zit ze op een lijn met haar bondskanselier Angela Merkel.

Opvallend: von der Leyen steunt ook de oprichting van een “raad van wetenschappers”, die moet rapporteren over de vooruitgang van de EU-lidstaten in het halen van hun klimaatbeloften. En de Europese Investeringsbank moet een “Europese Klimaatbank” worden.

Klimaatdoelen

Vooral over de Europese klimaatdoelstelling tegen 2030 is er al enkele maanden controverse. Voorlopig ijvert de EU voor een uitstootreductie van 40 procent in 2030 tegenover de uitstoot van 1990. Maar het Europees Parlement en de vertrekkende Europese commissaris Miguel Arias Cañete pleiten ervoor om die doelstelling op te krikken tot 55 procent.

De vertrekkende commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei eerder deze maand dan weer dat de EU vooral moet inzetten op wat al afgesproken is, eerder dan nieuwe doelstellingen te bedenken.

Uit voorbereidende documenten voor een top van milieuministers deze week, die Climate Home News kon inkijken, wordt dan weer gewezen naar het advies van de commissie dat 45 procent mogelijk is met het huidige beleid en wordt de deelnemers gevraagd welke stappen of vooruitgang ze mogelijk zien om de klimaatbeloften van de EU op te krikken.

Bron: Climate Home News