Kerk saboteert seksuele voorlichting op Poolse scholen
Pavol Stracansky
02 juni 2010
Druk van de Rooms-katholieke Kerk in Polen om seksuele voorlichting op scholen achterwege te laten, leidt tot veel ongewenste zwangerschappen, zeggen onderwijsorganisaties in het land.
Veel Poolse jongeren gaan hun eerste seksuele contacten aan zonder dat ze iets weten over anticonceptie en de gezondheidsrisico’s van onveilige seks. Conservatieve geestelijken zetten scholen onder druk om hun voorlichting aan te passen aan de katholieke moraal.
“De kerk heeft in Polen veel invloed op scholen”, zegt Anka Grzywacz, van Poolse Pontongroep voor Seksuele Opvoeding. “Als de kerk niet wil dat er voorlichting gegeven wordt, dan doen scholen dat niet.”
Jaarlijks krijgen in Polen zeker 20.000 minderjarige meisjes een kind, blijkt uit officiële cijfers. Waarschijnlijk worden veel meer tieners zwanger. Maar vanwege de strikte abortuswetgeving in het land ondergaan zij illegale abortussen of abortussen in het buitenland.
Vrouwenorganisaties schatten dat er jaarlijks meer dan 100.000 illegale abortussen worden uitgevoerd in Polen. Het hoge aantal tienerzwangerschappen wordt volgens hen veroorzaakt door een gebrek aan voorlichting op scholen.
Verplichte voorlichting
Seksuele voorlichting werd vorig jaar verplicht gesteld op de Poolse scholen, maar critici stellen dat veel scholen helemaal geen voorlichting geven. Of ze doen het minimaal en laten het over aan priesters of zeer religieuze onderwijzers van buitenaf, die zelf weinig van het onderwerp weten.
Uit onderzoeken van gezinsplanningorganisaties onder tieners blijkt dat onderwijzers soms beweren dat condooms zinloos zijn, omdat ze niet zouden beschermen tegen seksueel overdraagbare ziekten. Condooms zouden “het werk van de Satan” zijn en seks om andere redenen dan voortplanting zou een doodzonde zijn. Andere tieners lieten weten dat leraren soms niet durfden te praten over seks en in plaats daarvan discussieerden over onderwerpen op het gebied van gezin en religie.
“Het feit dat seksuele voorlichting op Poolse scholen ‘onderwijs in gezinsleven’ heet en niet ‘seksuele voorlichting’, zegt veel”, zegt Grzywacz. “In theorie is seksuele voorlichting verplicht, maar het is geen prioriteit en in werkelijkheid controleert niemand wat de scholen doen. Veel scholen doen dus niets.”
Media
Organisaties op het gebied van gezinsplanning waarschuwen dat het aantal tienerzwangerschappen hoog zal blijven als er geen betere voorlichting komt. Ook vrezen ze voor een toename van hiv/aids of andere seksueel overdraagbare ziekten. De strikte antiabortuswetgeving zorgt er bovendien voor dat veel meisjes risicovolle abortussen laten plegen in het illegale circuit.
“Kinderen worden sterk beïnvloed door seksueel getinte uitingen in de Poolse media”, zegt Grzywacz. “Die stralen uit dat seks ‘cool’ is. Kinderen worden daardoor op steeds jongere leeftijd seksueel actief. Als ze geen goede voorlichting krijgen, kan dat leiden tot ziekten en ongewenste zwangerschappen.”