Kerk wil nieuwe verkiezingen in Kenia

Nieuws

Kerk wil nieuwe verkiezingen in Kenia

Ben Frijters

21 maart 2009

De Nationale Raad van de Keniaanse Kerkgemeenschap (NCCK) wil nieuwe verkiezingen in Kenia, een land dat volgens hen verkeerd bestuurd wordt.

De Keniaanse Kerkgemeenschap besloot gisteren tijdens een vergadering dat de regering gefaald heeft om de grote problemen in het land op te lossen. De enige weg vooruit is volgens hen het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.
‘Het is het recht van het Keniaanse volk om nieuwe verkiezingen te vragen, zodat een president die overal verkozen is, het land kan besturen’, zegt NCCK-secretaris-generaal Peter Karanja. ‘De kern van het probleem kan niemand nog miskennen : de politici. In plaats van hun plicht uit te voeren, zitten ministers te bekvechten over allerlei marginale zaken.’

C4

Volgens de Kerkgemeenschap moet president Kibaki corrupte en ruziemakende ministers harder aanpakken en meteen ontslaan in plaats van waarschuwingen te sturen. Eergisteren waarschuwde de president dat ontevreden ministers konden opstappen als ze zo verder doen.
Hierin is de beslissingsmacht van de president echter beperkt. Volgens het Nationaal Akkoord dat na de verkiezingen werd opgesteld, kan de president enkel ministers uit zijn eigen partij ontslaan. ODM-ministers kunnen slechts ontslaan worden in samenspraak met partijleider en eerste minister Raila Odinga.
Daarbovenop wil de Kerkraad dat ook ambtenaren belast worden op hun salaris en dat de vluchtelingen die nu in kampen verblijven, kunnen terugkeren naar hun woonplaats. Vervolgens moet het aantal kabinetmedewerkers worden afgebouwd en het grondwettelijk hervormingsproces grondig versneld worden, zeggen zij.

In plaats van hun plicht uit te voeren, zitten ministers te bekvechten over allerlei marginale zaken.

Verkiezingsnaweëen

Vorig jaar sloten de rooms-katholieke Kibaki en de anglicaanse Raila Odinga een coalitieregering. Daarvoor was wel bemiddeling nodig van voormalig VN-secretaris-generaal Koffi Annan omdat na de verkiezingen de situatie in het land gewelddadig escaleerde. Daarbij kwamen 1.500 om het leven en moesten 300.000 anderen op de vlucht slaan.
Naar aanleiding van de verkiezingsrellen hebben de Verenigde Naties een onderzoek gevoerd waarbij alle verdachte bendeleiders en relschoppers opgeschreven werden. De Keniaanse Kerkraad wil nu graag de namen weten zodat zij voor het Internationaal Strafhof gesleept kunnen worden.
Omdat de VN niets wil vrijgeven organiseert de NCCK momenteel een petitie die zoveel mogelijk handtekeningen probeert te verzamelen om Koffi Annan te overtuigen de lijst te publiceren.
De Keniaanse regering reageerde heftig op de uitspraken van de NCCK. ‘Religieuze leiders hebben niet het recht om op te roepen tot vervroegde verkiezingen. Dit komt enkel de grondwet toe’, zei parlementsvoorzitter Kenneth Marende.