Meer wijnbouw in landen zoals België, Nederland en Denemarken?
Klimaatverandering zal wijnregio’s flink dooreenschudden
IPS
28 maart 2024
Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italië en Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.
Een wijngaard in Nederlands Limburg.
Rudolf-Peter Bakker / Unsplash
Wijndruiven zijn erg gevoelig aan weersomstandigheden en de effecten van de klimaatverandering zijn nu al merkbaar op de oogst, de samenstelling van druiven en de kwaliteit. Zo versnellen hogere temperaturen de rijping tijdens het heetste deel van de zomer. In de meeste wijngaarden begint de oogst nu al twee tot drie weken eerder dan veertig jaar geleden. Dat heeft gevolgen voor de teelt, maar ook voor de smaak, alcoholgehalte en zuurtegraad.
Geografische verschuivingen
Naarmate de opwarming zich verder doorzet, zal dat ingrijpende gevolgen hebben voor de geografie van de wijnproductie, stellen het Franse Institut national de la Recherche Agronomique (INRAE), het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) en de Universiteiten van Bordeaux en Bourgogne in een gezamenlijk rapport.
Op basis van meer dan 250 studies in de afgelopen twintig jaar hebben ze een kaart opgesteld van de gevolgen van de klimaatverandering voor de wijngebieden van Australië tot Europa en de VS. De wereldkaart houdt rekening met de effecten van veranderingen in temperatuur, regenval, vochtigheid, zonnestraling en CO2 op de wijnproductie, maar ook met mogelijke aanpassingsstrategieën van wijnbouwers
Winnaars en verliezers
Als de temperatuurstijging meer dan 2 graden Celsius bedraagt, is het verdict hard voor 90 procent van alle traditionele wijnbouwgebieden in de kust- en vlakten van Spanje, Italië, Griekenland en Zuid-Californië. Al tegen het einde van deze eeuw zullen ze mogelijk niet meer in staat zijn om kwaliteitswijn te produceren.
Blijft de klimaatverandering onder de 2 graden, dan kunnen veel wijnregio’s het wel overleven.
Maar er zijn ook gebieden die profiteren, tenminste wat hun geschiktheid voor wijnbouw betreft. Daarbij zijn onder meer Noord-Frankrijk, de Amerikaanse staten Washington en Oregon en de provincie British Columbia in Canada en Tasmanië in Australië. En ook België, Nederland en Denemarken zouden meer geschikt kunnen worden voor de wijnteelt.
Meer uitdagingen
Wijnproducenten zullen veel vaker te maken krijgen met nieuwe ziekten en met meer extreme weerfenomenen, stelt het onderzoek. Blijft de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius, dan kunnen veel wijnregio’s het wel overleven. Ze moeten dan wel overschakelen op meer resistente druivensoorten, en ze zullen zuiniger moeten leren zijn met het beschikbare grondwater, bijvoorbeeld door minder wijnranken aan te planten en beter te beschermen tegen erosie.