Klimaatmars in Rome wil dat geld Kerk groen wordt
Sean Buchanan (IPS)
29 juni 2015
Duizenden mensen marcheerden gisteren door Rome in een kleurrijke mars om de oproep van paus Franciscus voor dringende klimaatactie te vieren. Ook vroegen ze de paus om zijn morele boodschap te laten aansluiten op de eisen van de desinvesteringscampagne.
Lees ook het dossier: Van zwart naar groen geld
Gelovigen, burgerorganisaties, klimaatactivisten en afgevaardigden van gemeenschappen die vandaag al getroffen worden door de klimaatverandering kwamen samen om hun dankbaarheid uit te drukken over de milieu-encycliek van paus Franciscus, Laudato Si.
Hierin roept hij wereldleiders op om het milieu ernstig te nemen en tot dringende actie over te gaan.
Verzoek aan de paus
Onder de vlag ‘Eén Aarde, één menselijke familie’ werden katholieken en andere christenen, aanhangers van niet-christelijke religies, milieuactivisten en mensen die de klimaatzaak steunen, verenigd.
De mars eindigde op het Sint Pietersplein, op tijd voor de wekelijkse Angelus op zondag, als de paus voor het raam van zijn appartement verschijnt voor een korte toespraak en een gebed.
De mars werd opgeluisterd door muziekgroepen en kunstenaars die ook aanwezig waren op de klimaatmars in New York in september vorig jaar.
Een van de boodschappen die de betogers meedroegen was een verzoek aan de paus om zijn morele boodschap en zijn oproep te laten aansluiten op de eisen van de desinvesteringscampagne. Wereldwijd worden daarvoor acties georganiseerd opdat pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen, universiteiten en lokale gemeenten hun investeringen in fossiele industrie zouden terugtrekken.
Vaticaan
‘De desinvesteringscampagne is gebaseerd op dezelfde morele principes die door paus Franciscus in zijn encycliek worden gecommuniceerd’, zegt Edwin Gariguez, uitvoerend secretaris van Caritas Filippijnen.
‘De campagne wil de immoraliteit aantonen van verdere investeringen in fossiele brandstoffen.’
‘De campagne wil de immoraliteit aantonen van verdere investeringen in fossiele brandstoffen. Daarom hopen we dat de paus voort wil bouwen op deze krachtige boodschap en de terugtrekking uit fossiele brandstoffen een onderdeel kan maken van zijn morele boodschap voor dringende klimaatactie.’
De petitie die er bij de paus op aandringt dat ook het Vaticaan zich volledig terugtrekt uit fossiele brandstoffen, heeft al tienduizenden handtekeningen verzameld.
In de afgelopen maanden hebben tientallen religieuze instellingen hun investeringen teruggetrokken uit steenkool-, olie- en gasbedrijven of minstens de inspanning daartoe onderschreven.