Klimaatverandering wordt bepalend voor economische groei

Nieuws

Klimaatverandering wordt bepalend voor economische groei

Klimaatverandering wordt bepalend voor economische groei
Klimaatverandering wordt bepalend voor economische groei

Amantha Perera

20 juni 2013

Niet alleen de olieprijzen, wisselkoersen en inflatie zijn van belang om economieën in balans te houden, ook de klimaatverandering gaat een steeds grotere rol spelen. Voor de Monetaire Raad van de Sri Lankaanse Centrale Bank is het waterniveau in de belangrijkste reservoirs in het land even belangrijk als de olieprijs.

Dat zei de gouverneur van de Centrale Bank, Ajith Nivard Cabraal afgelopen week tijdens een persconferentie. Sri Lanka is erg afhankelijk van neerslag. Vorig jaar, toen een ernstige droogte het land trof, daalde het waterniveau in de negen waterreservoirs die gebruikt worden voor de opwekking van energie, dramatisch.

In augustus vorig jaar was waterkracht goed voor 17 procent van de energievoorziening. In een normaal jaar is dat ongeveer 40 procent en in een goed jaar zelfs 50 procent. Door de droogte moest voor 1,5 miljard euro stookolie worden geïmporteerd. Cabraal zegt dat de regering zich zorgen maakt over het veranderende weerpatroon en zich bezint op maatregelen.

De onregelmatige weerpatronen leiden tot problemen in het land. In de afgelopen veertien dagen alleen al, kwamen vijftig vissers op zee om als gevolg van hevige wind. Ook de industriële productie en de afwikkeling van het goederenvervoer in de haven raakten ontregeld door recente stormen. De Centrale Bank heeft echter nog geen systeem dat de invloed van het weer op de armoede en economie meet.

Economische groei

Nieuw onderzoek van internationale instanties wijst erop dat landen zoals Sri Lanka zich niet meer kunnen veroorloven een lakse houding aan te nemen als het gaat om de impact van extreem weer op de economische groei.

Gisteren publiceerde de Wereldbank het rapport Turn Down The Heat. Daarin wordt uiteengezet welke effecten de opwarming van de aarde kan hebben in Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid en Zuidoost-Azië. Het rapport besteedt met name aandacht aan de “waarschijnlijke impact” van een opwarming van de aarde met 2 en 4 graden op de landbouwproductie, waterbronnen en mensen die in kustregio’s in Zuid- Azië wonen.

In Bangladesh kan de oppervlakte land die risico loopt op overstromingen, met bijna 30 procent toenemen als de temperatuur 2 graden stijgt. Ook worden twee belangrijke financiële en industriële centra in Zuid-Azië, Mumbai en Calcutta, bedreigd door een stijging van de zeespiegel.

In India, waar meer dan 60 procent van de gewassen afhankelijk is van neerslag, zullen onregelmatige moessons en stijgende temperaturen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de opbrengst van gewassen.

De Wereldbank waarschuwt dat als de beloften die gedaan zijn tijdens de klimaatconferenties in Kopenhagen en Cancún niet worden nagekomen, er meer dan 40 procent kans is dat de opwarming van de aarde hoger is dan 4 graden Celsius in 2100. Er is een kans van 10 procent dat dit al gebeurt in 2070.

Overstromingen

In Zuid-Azië, waar het aantal inwoners (nu 1,6 miljard) naar verwachting zal stijgen naar 2,2 miljard in 2050, is waterschaarste een grote dreiging. Zelfs als actie wordt ondernomen en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 à 2 graden, zal dat een aanzienlijke impact hebben.

Belangrijke economische knooppunten zoals Colombo, Mumbai en New Delhi, de hoofdstad van India, zijn kwetsbaar voor plotselinge overstromingen. Overstromingen in mei 2010 leidden tot een economische schade van naar schatting bijna 37 miljoen euro in Colombo. Vorige week kwam het vliegveld van New Delhi onder water te staan door een hevige moesson.

Darshani De Silva, milieuspecialist bij de Wereldbank in Zuid-Azië, zegt dat het snel veranderende klimaat de ontwikkeling in de regio kan vertragen of terugdraaien. In landen zoals Bangladesh, die vechten om van de lijst met Minst Ontwikkelde Landen af te komen, kan de winst die in een jaar bereikt is, in een dag worden teruggedraaid. In 2007 trok bijvoorbeeld de cycloon Sidr over Bangladesh, die 800.000 ton rijst – 2 procent van de jaarlijkse productie – verwoestte.

De Zuid-Aziatische moesson, waar boeren ooit de klok op gelijk konden zetten, komt nu soms veel eerder of later. “Een extreem natte moesson, die vroeger eens in de honderd jaar voorkwam, kunnen we voor het einde van deze eeuw elke tien jaar verwachten”, staat in het rapport van de Wereldbank.