Klimaatvoorspelling VS dreigt minder accuraat te worden

Nieuws

Klimaatvoorspelling VS dreigt minder accuraat te worden

08 mei 2012

De Verenigde Staten raken door hun satellieten heen. Daardoor dreigen weers- en klimaatvoorspellingen minder accuraat te worden, waarschuwt een rapport van de Nationale Onderzoeksraad (NRC).

Volgens Dennis Hartmann zal de Amerikaanse capaciteit om de aarde vanuit de ruimte te observeren de komende acht jaar met 25 procent dalen. Hartmann is hoogleraar atmosfeerwetenschappen aan de Universiteit van Washington in Seattle en voorzitter van het NRC-comité dat het rapport schreef.

De VS hebben een reeks satellietmissies die ten einde lopen maar hebben problemen om een nieuwe generatie satellieten de ruimte in de krijgen, stelt het rapport. Dat komt op een zeer slecht moment, zegt Hartmann. “We hebben die observaties vanuit de ruimte harder nodig dan ooit. En juist wanneer we ze nodig hebben, gaan ze er niet zijn.”

NASA

De Nationale Onderzoeksraad trok in 2007 al eens aan de alarmbel. Vijf jaar later blijken zowel het ruimtevaartagentschap NASA als het oceaan- en klimaatagentschap NOAA er nog slechter aan toe te zijn.

Ze beschikken over te weinig geld voor hun aardobservatieprogramma’s, stelt het rapport. Bovendien hebben sommige programma’s van regering en parlement meer opdrachten gekregen zonder dat daar meer middelen tegenover stonden. Het rapport wijst ook op een tekort aan betrouwbare raketten om satellieten in de ruimte te brengen.

Gat van een jaar

NOAA verwacht dat er vanaf 2017 een gat van minstens een jaar zal zitten tussen het beëindigen van een satellietmissie en de lancering van een volgende satelliet. De VS zouden daardoor terugvallen van twee polaire weersatellieten naar slechts één. Daardoor worden de voorspellingen een stuk minder nauwkeurig, vreest de NRC.

Een polaire satelliet gaat de aarde helemaal rond, in een baan over de polen, en levert veel gedetailleerdere beelden dan een geostationaire satelliet, die stil lijkt te staan ten opzichte van het aardoppervlak.

Volgens coauteur Antonio Busalacchi, directeur van het Earth System Science Interdisciplinary Center van de Universiteit van Maryland, hebben de VS ook “geen nationale langtermijnstrategie voor milieuobservatie vanuit de ruimte.”