Koffieboeren drogen koffie met zonne-energie

Nieuws

Koffieboeren drogen koffie met zonne-energie

Koffieboeren drogen koffie met zonne-energie
Koffieboeren drogen koffie met zonne-energie

19 januari 2012

Kleine koffieboeren in Honduras, Costa Rica en Nicaragua drogen hun koffie steeds vaker met behulp van zonne-energie. Dat levert minder vervuilende, goedkopere en betere koffie op, zeggen ze.

Traditionele methodes om koffiebonen te drogen maken nog vaak gebruik van hout. Dat is slecht voor het milieu, zegt Raúl Raudales van het Meso-Amerikaans Ontwikkelingsinstituut. In Meso-Amerika (het stuk van Midden-Amerika van Centraal-Mexico tot Nicaragua) wordt jaarlijks naar schatting 6000 hectare bos gekapt voor het drogen van koffie. Dat is 3 vierkante centimeter bos per kop koffie die we drinken, zegt het Meso-Amerikaans Ontwikkelingsinstituut.

In Costa Rica en Nicaragua, en sinds kort ook in Honduras, schakelen kleinschalige koffieboeren over op zonne-energie voor het droogproces. Daarbij maken ze ook gebruik van biobrandstoffen.

De initiatieven hebben de steun van het Meso-Amerikaans Ontwikkelingsinstituut, een ngo die verbonden is aan de Universiteit van Massachusetts in de VS.

Groene energie levert ook goedkopere en betere koffie op, zegt het instituut. De koffieverwerking is een zeer energie-intensief proces. Na arbeid is energie de duurste component in de koffieproductie, voornamelijk voor het het droogproces. Groene droogsystemen verbruiken 80 procent minder dan traditionele droogsystemen.

De kwaliteit gaat erop vooruit omdat de bonen in twee dagen en soms zelfs één dag gedroogd kunnen worden. Het traditionele drogen duurt vijf tot vijftien dagen, waardoor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën de kwaliteit kan aantasten.

Koffie die met zonne-energie en biobrandstof gedroogd is, heeft een grotere toegevoegde waarde, zegt Raudales. Op de Europese markt krijgt men er zo een betere prijs voor, zegt hij.