Kritiek op EPA's brengt job in gevaar

Nieuws

Kritiek op EPA's brengt job in gevaar

Nele Vandersteen

07 juni 2007

Wallie Roux, een economische analist bij Meatco, de grootste vleesproducent van Namibië, is door zijn werkgever geschorst nadat hij in enkele artikels kritisch gereageerd had op de onderhandelingen over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's) tussen de Europese Unie (EU) en enkele Afrikaanse landen. Roux riskeert zijn job te verliezen.

De EPA’s zijn de nieuwe overeenkomsten die de EU met Afrikaanse landen wil sluiten om vrije handel af te dwingen. Volgens critici zullen de (beperkte) rechten die Afrikaanse landen genieten in relatie tot Europa er door de EPA’s nog op achteruitgaan.

Rijke landen

In de artikels gaf Roux aan dat de bevolking van Namibië op haar hoede moet zijn met betrekking tot de snelheid waarmee de EU de EPA-onderhandelingen wil afronden. De EU gaf eerder aan dat ze de EPA’s vóór 2008 getekend wil hebben.
‘Als je onverstandig genoeg bent om je voor een deadline te haasten zonder aandacht te hebben voor de inhoud van de overeenkomst, teken je je leven weg’, zei Roux op 18 april aan journalisten van de Namibische krant, The Namibian.
Roux zei dat de EPA’s in theorie goed klinken, maar dat in praktijk niet zijn. ‘In principe is het een uitstekend systeem dat gebaseerd is op wetten, maar in praktijk is het een systeem dat momenteel enkel de rijke landen ten goede komt’, zei hij.
Roux verwierp in hetzelfde artikel een voorstel van de EU om alle tarieven en quota’s op de import van de ACP-landen (Afrika-Caraïben-en de Stille Oceaangebieden) vanaf januari 2008 op te heffen, omdat dat volgens hem enkel nadelig is voor de ACP-landen.
Op het moment van het artikel was Roux een studie aan het maken over de effecten van de EPA’s op de lokale vleesindustrie.

13.000 ton vlees

De vleesindustrie reageerde op de uitspraken en zei dat ze erop vertrouwde dat er tegen het einde van het jaar een nieuw handelsverdrag getekend zou worden tussen Namibië en de EU, zodat de Namibische vleesindustrie de winstgevende Europese markt niet zou verliezen.
Op dit moment heeft de EU een exportquota van 13.000 ton vlees per jaar aan Namibië toegewezen. Die Cotonou-overeenkomst tussen de EU en Namibië vervalt eind december en zou dan door een nieuw verdrag vervangen moeten worden.

Transparantie en verantwoordelijkheid

Op de schorsing en het eventuele ontslag van Roux komt vanuit verschillende kanten kritiek.
Dr Henning Melber, voormalig directeur van de Namibische Economische Beleids- en Onderzoekseenheid (NEPRU) zei in The Namibian dat de analyses van Roux wereldwijd door vele mensen gedeeld worden. Hij zei dat Roux ‘gewoon een van de vele competente en betrokken stemmen’ op het terrein is.
Melber vindt dat de uitspraken van Roux onder het recht op vrije meningsuiting vallen en dat ze bijdragen tot transparantie en verantwoordelijkheid.

Cruciaal voor ontwikkelingslanden

Volgens LaRRI, het Arbeidsbronnen en -Onderzoekinstituut, is de schorsing van Roux ‘uiterst streng en een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting.’
‘Op geen enkele manier heeft Mr. Roux iets gezegd dat een schorsing vanwege zijn werkgever zou kunnen rechtvaardigen. Integendeel, zijn analyse van de handelsonderhandelingen en -akkoorden is cruciaal voor ontwikkelingslanden zoals Namibië om verdere achteruitstelling te voorkomen.’
‘We veroordelen de schorsing van Mr. Roux in de strengste zin van het woord en roepen Meatco op om Mr. Roux zijn werk opnieuw te laten uitvoeren, inclusief het onderrichten van de mensen over de onduidelijkheden van de handelsakkoorden’, zei LaRRI in een verklaring eind mei.
Enkele organisaties, waaronder het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS) België, zullen binnenkort met een open brief aan Meatco laten weten dat ze volledig achter Wallie Roux staan en dat ze het eens zijn met zijn kritische analyses en commentaren.