Kritiek op overheid na de overstromingsramp
Andy Furniere
12 november 2009
De pers en ngo's in El Salvador beweren dat de regeringsinstanties verantwoordelijk voor ramppreventie te laat en inefficiënt hebben gereageerd op orkaan Ida. Er zouden al 165 dodelijke slachtoffers zijn en meer dan 10.000 daklozen. Een groot deel van de oogst is vernield.
De hoofdgeoloog van de Nationale Dienst voor Grondgebiedstudies (SNET), Manuel Díaz, gaf toe aan journalisten van El Diario de Hoy dat door de constante regenval het risico op aardverschuivingen en overstromingen in bepaalde gebieden al op zaterdagmorgen zwaar toegenomen was. Het betrof onder andere de gebieden rond de vulkaan Chichontepec van San Vicente, waar die nacht grote rampen zouden plaatsvinden door modderstromen. Ondanks het gevaar sloeg het Civiele Beschermingssysteem dat verantwoordelijk is in rampgevallen maar de volgende dag alarm, toen er al tientallen doden gevallen waren.
Kritiek
President Mauricio Funes, die pas in juni van dit jaar aan de macht kwam, gaf de vorige regeringen de schuld voor het gebrek aan programma’s voor ramppreventie. Nochtans zijn er verschillende organisaties en NGO’s in El Salvador die zich inzetten voor het vermijden van rampen.
Volgens El Salvador’s Nationale Netwerk voor de Reductie van het Risico op Rampen (MPGR), waarin maatschappelijke organisaties en ngo’s werken, reageerden de regeringsinstanties te traag. Ze gaven ook specifiek kritiek op het SNET: ‘Er was geen gepaste informatie om te voorspellen wat er kon gebeuren en welke maatregelen er genomen moesten worden.’
‘De kwetsbare omstandigheden waarin sommige mensen in El Salvador leven vereisen lokale waarschuwingssystemen.’ Dat verkondigde Lidia Castillo, de directeur van het Disaster Protection Center (CEPRODE), een ngo die zich exclusief bezig houdt met rampen op El Salvador. In gevarenzones, bijvoorbeeld rond vulkanen, moet onmiddellijk opgetreden worden.
Maar de Minister van Binnenlandse Zaken Humberto Centeno verdedigde zich: ‘We hebben snel en in team actie ondernomen. De regenval van zaterdagnacht was extreem en niet te voorspellen in welk deel van de wereld dan ook.’