Kwart van de Aziaten betaalt smeergeld
IPS
09 maart 2017
Een kwart van de inwoners van zestien Aziatische landen – ongeveer 900 miljoen mensen – betaalt smeergeld aan ambtenaren die diensten verlenen. Daartoe horen ook enkele van de grootste economieën in Azië, blijkt uit onderzoek van Transparancy International (TI).
Corruptiewaakhond TI sprak met bijna 22.000 mensen over hun recente ervaringen met corruptie voor het rapport People and Corruption: Asia Pacific, een onderdeel van de Wereldwijde Corruptiebarometer.
In China zei bijna drie kwart van de bevraagden dat de corruptie is toegenomen in de afgelopen drie jaar. Het lijkt erop dat deze mensen geen resultaat zien van een groot offensief van de overheid om corruptie te bestrijden, zegt TI. Slechts een op de vijf mensen zei dat het corruptieniveau was gedaald, de helft vond dat de overheid het slecht doet als het aankomt op corruptiebestrijding.
Armen meest kwetsbaar
‘Regeringen moeten meer doen om hun anti-corruptiebeloften na te komen’, zegt José Ugaz, voorzitter van Transparancy International. ‘Miljoenen mensen worden gedwongen smeergeld te betalen voor overheidsdiensten. De armen zijn het meest kwetsbaar.’ Van de armste ondervraagden zei 38 procent smeergeld te hebben betaald, het hoogste percentage van alle inkomensgroepen.
Corruptie ondermijnt goede gezondheidszorg en uiteindelijk kunnen er mensen aan overlijden’
‘Zonder fatsoenlijke wetgeving floreert corruptie. Omkoperij is geen kruimeldiefstal. Mensen hebben daardoor niet genoeg geld om te eten of er is geen geld voor onderwijs. Het ondermijnt goede gezondheidszorg en uiteindelijk kunnen er mensen aan overlijden’, zegt Ugaz.
Politieagenten
Politieagenten staan bovenaan op de lijst met beroepen die vatbaar zijn voor corruptie. Iets minder dan een derde van de mensen die in de afgelopen twaalf maanden contact hadden met de politie, zei steekpenningen betaald te hebben.
De beste methode om iets aan steekpenningen te doen, is stoppen met betalen, zeggen de geënquêteerden. Maar meer dan een op de vijf zegt zich machteloos te voelen.
SDG’s
TI beveelt de overheden aan om anti-corruptiedoelen te stellen bij alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), inclusief honger, armoede, onderwijs, gezondheid, gendergelijkheid en klimaatactie, en om mechanismen te ontwikkelen die de corruptierisico’s verlagen.
Er zou wetgeving aangenomen moeten worden om klokkenluiders te beschermen
Daarnaast zou alomvattende wetgeving aangenomen moeten worden om klokkenluiders te beschermen, gebaseerd op internationale standaarden, inclusief die van TI zelf.
De anti-corruptiewaakhond roept autoriteiten ook op sancties in te stellen op corruptie om een einde te maken aan de straffeloosheid. Anti-corruptieorganisaties zouden verder grote aantallen burgers die bereid zijn betalingen te weigeren en te rapporteren, moeten ondersteunen en aanmoedigen.