Ijslaag op sommige plaatsen 122 meter dunner geworden
Kwart van gletsjers op West-Antarctica is onstabiel
IPS
20 mei 2019
Op 25 jaar tijd is het poolijs op West-Antarctica zo hard geslonken dat ook een kwart van het gletsjerijs is aangetast. Dat zeggen Britse wetenschappers.
skeeze/Pixabay
Aan de hand van metingen van het European Space Agency over een periode van 25 jaar, in combinatie met klimaatmodellen van het Britse Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM), is duidelijk geworden in hoeverre de aanwezigheid van sneeuw en ijs op West-Antarctica de laatste decennia is veranderd.
West-Antarctica is het gebied op het continent rond de zuidpool van de aarde, dat gelegen is aan de Grote Oceaan.
122 meter dunner
Volgens onderzoekers, onder leiding van Andy Shepherd van de School of Earth and Environment aan de Universiteit van Leeds, is de ijslaag op sommige plaatsen tot 122 meter dunner geworden. Dat heeft ertoe geleid dat op West-Antarctica ook de gletsjers onstabiel zijn geworden. Gletsjers zijn ijsmassa’s die worden gevormd door sneeuw dat op land terecht komt.
De gletsjers worden onstabiel als ze massa verliezen doordat ze smelten en afkalven, terwijl dat niet wordt gecompenseerd door voldoende nieuwe sneeuw.
Volgens het team heeft dit patroon de gletsjers op West-Antarctica 24 procent uitgedund. Twee van de grootste gletsjers, de Pine Island en de Twaites-gletsjer, verliezen recent vijf keer sneller ijsmassa dan aan het begin van het onderzoek.
Satellietmetingen
De studie werd gepubliceerd in het vakblad Geophysical Research Letters. De onderzoekers beschikten over 800 miljoen satellietmetingen van de hoogte van het poolijs op Antarctica tussen 1992 en 2017 en simulaties van sneeuwval tijdens dezelfde periode, opgesteld aan de hand van regionale klimaatmodellen.
Deze metingen konden de voornaamste veranderingen in de dikte van de ijslaag achterhalen, los van weersinvloeden zoals minder sneeuwval of lange-termijn klimaatveranderingen zoals de stijgende temperatuur van de oceanen die ook ijs doen smelten.
Stijgende zeespiegel
“In delen van Antarctica is de ijslaag gigantisch uitgedund. Aan de hand van ons onderzoek kunnen we opsplitsen in welke mate dat te maken heeft met de verandering van het klimaat, en anderzijds met het weer”, zegt hoofdauteur Andy Shepherd.
“Omdat we weten hoeveel sneeuw er is gevallen, konden we de onderliggende veranderingen in de ijslaag ook detecteren”, zegt hij. “We zien heel duidelijk dat sommige van Antarctica’s meest kwetsbare gletsjers aan een snel tempo uitdunnen en dat dit de zeespiegel wereldwijd doet stijgen. Het verlies van ijs op Oost- en West-Antarctica samen heeft sinds 1992 het zeeniveau met 4,6 millimeter doen stijgen”.