Landen in het Zuiden pompen elk jaar miljarden in olie, gas en agro-industrie

Nieuws

‘Sectoren die hen zelf schaden’

Landen in het Zuiden pompen elk jaar miljarden in olie, gas en agro-industrie

Ontwikkelingslanden pompen elk jaar meer dan 600 miljard dollar aan subsidies in sectoren waarvan ze zelf veel schade ondervinden: fossiele brandstoffen en industriële landbouw. Beide sectoren jagen de klimaatcrisis aan waar de ontwikkelingslanden zélf de zwaarste gevolgen van dragen.

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 gaven landen in het Globale Zuiden jaarlijks gemiddeld 677 miljard dollar (609 miljard euro) aan subsidies voor fossiele brandstoffen en de agro-industrie, berekende de ngo ActionAid International. Dat is 3,5 keer meer dan wat nodig is om onderwijs voor alle kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara te betalen.

Uitpersen

Maar liefst 438,6 miljard van de subsidies gingen naar fossiele brandstoffen. De industriële landbouw was goed voor zo’n 238 miljard dollar per jaar.

‘Dit rapport legt het parasitaire gedrag van rijke bedrijven bloot.’

‘Dat betekent dat de sectoren die de klimaatcrisis veroorzaken en de gemeenschappen schaden, ook succesvol regeringen in het Globale Zuiden uitpersen voor het leeuwendeel van de publieke financiën’, besluit de organisatie.

Maar ook het Globale Noorden deelt in de verantwoordelijkheid, zegt ActionAid. Omdat de rijke landen onvoldoende klimaatfinanciering verstrekken aan ontwikkelingslanden, zitten veel van die landen vast in een schadelijk ontwikkelingspad dat een hoge tol eist van ecosystemen, landroof in de hand werkt en onrechtvaardigheid vergroot.

Circus

‘Dit rapport legt het parasitaire gedrag van rijke bedrijven bloot’, zegt Arthur Larok, secretaris-generaal van ActionAid International. ‘Ze zuigen het leven uit het Globale Zuiden door publieke fondsen af ​​te tappen en de klimaatcrisis aan te wakkeren. De beloften van klimaatfinanciering door het Globale Noorden blijken jammer genoeg net zo hol als de klimaatretoriek. Het is tijd dat dit circus stopt, we hebben echte toezeggingen nodig om de klimaatcrisis te stoppen.’

Met de subsidies wakkeren de landen niet alleen de klimaatcrisis aan, maar ze onttrekken zo ook cruciale middelen voor de zoektocht naar oplossingen, zoals manieren om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zegt Larok. Er gaat bijvoorbeeld veertig keer minder geld naar hernieuwbare energie dan naar fossiele brandstoffen.

Om de situatie recht te trekken, moet veel meer steun naar een rechtvaardige transitie gaan, vindt de organisatie, inclusief hernieuwbare energiebronnen.