Laos bouwt omstreden dam zonder toestemming buurlanden
Renée Dekker
02 augustus 2013
Laos is deze week begonnen aan de voorbereidingen voor de bouw van de Don Sahong dam in de Mekongrivier. Het land heeft andere Mekonglanden, Thailand, Cambodja en Vietnam niet geconsulteerd over het project. De lokale bevolking vreest voor zijn broodwinning omdat de dam vissen hindert in hun migratieproces.
De dam komt te liggen vlakbij de Cambodjaanse grens in zuidelijk Laos. Vanwege de vele eilandjes in de Mekong wordt de streek ook wel Vierduizend Eilanden genoemd. Het Don Sahong-damproject is al jaren controversieel vanwege de vermoedelijke impact die de dam zal hebben op de ecosystemen in de rivier en daarmee de broodwinning van de lokale vissers.
Evaluatierapport milieu-impact van de dam niet toegankelijk
Een officieel evaluatierapport uit 2012 over de milieu-impact van de dam is niet publiek gemaakt, wat lokale vermoedens over de desastreuze effecten van de dam versterkt. Een eerder rapport van de overheid toonde al aan dat de Don Sahong desastreus voor de visstand in de Mekong zou zijn. Onder andere de al bedreigde Irrawaddydolfijn zou het nog moeilijker krijgen. Anderzijds is ook overbevissing een groot probleem in de regio.
Bij Don Sahong wordt de Mekongrivier doorkliefd door vele grote en kleinere eilandjes: de rivier is als het ware opgesplitst in acht kleinere deelrivieren. In zeven van de acht deelrivieren liggen watervallen. De enige deelrivier die dit niet heeft, wordt gebruikt door de vissen om te migreren. En juist in deze rivier is de bouw van de Don Sahongdam gepland.
‘Als de bouw van de dam doorgaat, betekent dit een ramp voor de Mekong en voor de lokale vissers’
Rampzalige dam
‘Als de bouw van de dam doorgaat zoals gepland, betekent dit een ramp voor de Mekong en voor de lokale vissers’, zo stelt het persbericht van International Rivers, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van rivieren en de mensen die er van afhankelijk zijn. ‘Internationale wetgeving van de Mekong River Commission (bestaande uit Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam) verbiedt alle vormen van uitvoering van dambouwprojecten, tot het raadplegingsproces is voltooid. Laos heeft de MRC echter nog niet ingelicht over de dam.’
In totaal staan er twaalf damprojecten gepland in de Mekong en deze zullen 55 procent van het Mekongwater blokkeren volgens de Bangkok Post. De constructiewerken voor de eerste zijn al gestart in 2012 in Xayaburi, eveneens in Laos. ‘De werken voor de Don Sahongdam zullen begin 2014 starten’, zei een anonieme overheidsfunctionaris tegen Radio Free Asia.
Economische groei boven milieubescherming
Waarom zet de Laotiaanse overheid dit project toch door? Volgens de Vientiane Times om de elektriciteitsvoorziening in zuidelijk Laos te verbeteren. De nieuwe dam zou een opwekkingscapaciteit van meer dan tweeduizend gigawattuur per jaar hebben. Laos is een van de snelst groeiende economieën van dit moment in Zuidoost-Azië. Zuidelijk Laos speelt hierin een sleutelrol aangezien het gebied een van de belangrijkste economische centra van Laos is.