Latijns-Amerikaanse boeren eisen etikettering transgeen voedsel
Roberto Villar Belmonte
17 maart 2006
Vandaag eindigt de derde vergadering van de landen die deelnemen aan het Cartagenaprotocol over biologische veiligheid. Dat is bedoeld om de biologische diversiteit te beschermen tegen genetisch gemodificeerde organismen, onder meer door etikettering. Brazilië en Zwitserland vragen dat zo’n etikettering verplicht wordt.
Eén van meest omstreden punten in het biodiversiteitsverdrag betreft het identificeren van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) door het aanbrengen van een label of etiket. De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hebben het Cartagenaprotocol niet ondertekend en verzetten zich tegen het labelen van transgene gewassen in de internationale handel.
Zwitserland en Brazilië proberen de onderhandelingen over de labels opnieuw op gang te brengen. De Braziliaanse ambassadeur Luiz Figueiredo Machado stelde een compromis voor om de etiketteringsclausule in te voeren. Volgens dat voorstel zouden landen vier jaar de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe regels op het vlak van labeling en het vermijden van GGO’s.
In Latijns-Amerika is de angst voor ‘Frankensteinvoedsel’ bijzonder groot, vooral bij de boeren. De deelnemers aan de internationale onderhandelingen over biologische veiligheid in het Braziliaanse Curitiba kregen deze week het bezoek van slachtoffers van giftige landbouwchemicaliën. Petrona Villasboa, een Paraguayaanse moeder die haar zoon heeft verloren door een herbicidevergiftiging, deed haar verhaal. Haar 11-jarige zoon stierf nadat hij een overdosis glyfosaat-herbicide te verwerken kreeg boven een veld Roundup Ready, transgene of genetisch gemodificeerde soja van de Amerikaanse biotechreus Monsanto. Villasboa voert nu de leiding over de Nationale Coördinatiegroep van Inheemse Vrouwen, een organisatie van 4000 plattelandsvrouwen uit haar provincie.
Ook de vijfhonderd inwoners van de wijk Ituzaingó Anexo in de centraal-Argentijnse stad Córdoba deden hun verhaal. De wijk ligt midden tussen velden met transgene soja die wordt besproeid vanuit een vliegtuig. Het aantal gevallen van leukemie en andere kankers, huidziekten en afwijkingen bij de geboorte is pijlsnel gestegen sinds er met glyfosaat wordt gewerkt. Nog geen maand geleden werden de resultaten bekendgemaakt van een onafhankelijk onderzoek dat stelt dat onze buurt moet worden geëvacueerd, zegt Sofía Gatica, een actievoerster van een vrouwengroep. De overheid zei ons dat de besmetting binnen aanvaardbare grenzen blijft. Maar bestaat er een grens voor besmetting? Bestaat er een grens voor de ziekten die onze gezinnen aantasten? vraagt de actievoerster.
De argwaan van de kleine boeren jegens transgene soja bevat een sterke economische component. Transgene soja vergt een landbouw zonder boeren. Het enige wat je hoort is de wind, aldus een van de organisatoren van het panel. De transnationale industriële landbouwondernemingen promoten een nieuwe vorm van kolonialisme in Latijns-Amerika. En dan moet je weten dat al deze schade wordt aangericht om het vee in Europa en China te voeden, aldus Jorge Ruli, een actievoerder van de ‘Argentijnse Landelijke Denkgroep’, een van de organisatoren van het panel. (LD/MM)