Ledverlichting bevat vaak giftige stoffen

Nieuws

Ledverlichting bevat vaak giftige stoffen

Joren Gettemans

15 februari 2011

Hoewel ledverlichting bijzonder energiezuinig is, is ze niet altijd even milieuvriendelijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat sommige producten giftige stoffen bevatten zoals lood en arsenicum.

“Leds worden naar voren geschoven als de nieuwe generatie verlichting”, zegt Oladele Ogunseitan van het departement Volksgezondheid en Preventie aan de universiteit van Californië. “Maar naarmate we beter producten zoeken die de natuurlijke rijkdom minder uitputten of minder bijdragen aan de klimaatverandering, moeten we waakzaam blijven voor de gevaren op het vlak van giftige stoffen.”

Het onderzoeksteam plette en vermaalde een aantal van de lichtjes die in kerstverlichting, verkeerssignalisatie en remlichten van auto’s gebruikt worden, en maten de hoeveelheid giftige stoffen die daarbij vrijkomt. De resultaten verschillen erg naargelang van de onderzochte ledvariant, maar sommige types blijken acht maal de in Californië toegelaten hoeveelheid lood te bevatten. Intensieve leds bleken meestal meer giftige stoffen te bevatten. Witte leds bevatten het minste lood, maar scoorden wel hoger wat betreft nikkel. Sommige ledlichtjes bleken veel koper te bevatten, wat niet meteen giftig is maar wel een ecologische bedreiging kan vormen voor vissen en waterwegen.

Brandweerlui

Volgens Ogunseitan zijn de hoeveelheden die bij een gebroken led vrijkomen niet groot genoeg om meteen tot kanker te kunnen leiden, maar zijn ze wel significant voor personen die er vaak aan blootgesteld worden. Consumenten lopen dus niet meteen gevaar, maar vooral personen die regelmatig met de stoffen in aanraking kunnen komen, zoals arbeiders aan de productielijnen van de leds. Ook politiediensten en brandweerlui komen vaker in aanraking met gebroken verlichting.

Wie thuis met gebroken ledverlichting te maken krijgt, beschermt zichzelf best bij het opruimen, zegt Ogunseitan. Hij raadt aan een maskertje en handschoenen te dragen, en een aparte borstel te gebruiken.

De wetenschappers raden ook de overheid aan om de verlichting niet bij het gewoon afval te deponeren, maar apart te verwerken. Er moeten ook strengere wetten komen die producenten verplichten om de hoeveelheid giftige stoffen in hun producten te verminderen, zegt Ogunseitan.