Letland achttiende land in eurozone
Manon Pauwels
04 juni 2013
Letland krijgt op woensdag 5 juni groen licht van de Europese Commissie om het achttiende lid van de eurozone te worden, schrijft EurActiv. In Letland zelf wordt dat nieuws niet altijd even enthousiast onthaald.
Letland is de tweede Baltische staat die de euro als munt zal gebruiken. Estland werd in 2011 al lid van de eurozone en is tot Letland officieel de euro gebruikt het jongste lid. Litouwen is naar alle waarschijnlijkheid het volgende land dat in 2015 de stap zal zetten. Dat heeft een hooggeplaatste ambtenaar aan het persbureau Reuters gezegd.
Letland werd hard getroffen door de crisis in 2008-2009, die een vijfde van het BNP wegrukte. Daarna onderging Letland één van de zwaarste besparingsprogramma’s in heel Europa.
Toetredingscriteria
Het nieuwe lid van de eurozone moest aan heel wat criteria voldoen. Daarbij hoort bijvoorbeeld dat het overheidstekort gelijk of kleiner moet zijn dan 3 procent van het bruto nationaal product (BNP). De overheidsschuld moet gelijk of kleiner zijn dan 60 procent van het BNP. Andere criteria hebben betrekking op onder andere inflatie, langetermijnrente en prijsstabiliteit.
De Europese Unie publiceert woensdag 5 juni een rapport waarin staat of Letland aan alle criteria voor lidmaatschap heeft voldaan. De EU-leiders moeten daarna op de top eind juni akkoord gaan en het parlement wordt over het lidmaatschap geconsulteerd. In juli zullen de ministers van Financiën de toetreding dan volledig officieel maken.
De Europese Centrale Bank (ECB) zal zijn visie op de toetreding van Letland publiceren, maar alleen de Europese Commissie heeft het recht om juridisch advies te geven, schrijft Reuters.
Verdeeldheid in Letland
De Letse eerste minister Valdis Dombrovskis heeft van het eurolidmaatschap een centrale pijler gemaakt in zijn ambtstermijn van vier jaar, schrijft The Telegraph. Niet alle Letten zijn echter even blij dat hun lats in euro wordt omgeruild.
Het Letse volk heeft verschillende keren om een referendum over het lidmaatschap gevraagd. Opiniepeilingen hebben aangetoond dat een groot deel van de bevolking tegen de toetreding bij de eurozone is, omdat ze vrezen dat de prijzen gaan stijgen en dat het land meer macht zal moeten afstaan aan Brussel.
Beleidsmakers hopen dat de toetreding van Letland een sterk signaal van vertrouwen stuurt naar investeerders, dat de eurozone na drie jaar van diepe crisis klaar is voor groei.
Als alles volgens plan verloopt, dan zal de euro de lats op 1 januari 2014 vervangen. Alle Europese landen moeten volgens het Verdrag van Maastricht (1991) uiteindelijk lid worden van de eurozone, met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.