Luiaard veelbelovend voor geneesmiddelen
31 januari 2014
De luiaard mag dan geen erg actief dier zijn, zijn vacht blijkt bijzonder "bioactief": ze bevat stoffen met een sterke werking tegen onder meer bacteriën. Wetenschappers denken er nieuwe geneesmiddelen, waaronder antibiotica en kankerbestrijdende middelen uit te kunnen halen.
Uit een studie in het tijdschrift PLOS One blijkt dat de vacht van luiaarden een rijke verzameling schimmels bevat. Op termijn kunnen die een echte schatkamer blijken voor stoffen tegen bacteriën, borstkankercellen en de parasieten die malaria en de ziekte van Chagas veroorzaken.
De studie onderzocht de vacht van drievingerige luiaards in Panama’s Soberanía National Park. Ze vonden een brede waaier aan schimmels en testten 84 extracten op hun activiteit tegen ziektekiemen. De resultaten bleken indrukwekkend: de stoffen halveerden de groei van parasieten en kankercellen.
Chagas
Twee extracten bleken erg actief tegen plasmodium falciparum, de parasiet die malaria veroorzaakt, vijftien extracten tegen borstkankercellen, en acht tegen trypanosoma cruzi, verantwoordelijk voor de ziekte van Chagas. Dat laatste is erg hoopgevend, want de bestaand emiddelen tegen de ziekte hebben zeer giftige bijwerkingen.
Nog eens 20 extracten blijken antibacteriële eigenschappen te bezitten, waarvan vijf tegen gramnegatieve bacteriën, die steeds resistenter worden tegen bestaande antibiotica.
Wetenschappers zien in de ontdekking een bevestiging van de dringende noodzaak om de biodiversiteit te beschermen.