"Made in China"-luchtvervuiling treft VS
22 januari 2014
Chinese luchtvervuiling steekt de Grote Oceaan over en treft Amerikaanse steden, blijkt uit onderzoek in beide landen. Ironisch genoeg is die vervuiling mee het gevolg van de productie van goedkope producten voor de Amerikaanse markt.
Sterke winden, de zogenaamde “westerlies”, kunnen de vervuiling in enkele dagen over de oceaan tot in de VS brengen. Vooral in de lente kan de invloed daarvan voelbaar zijn, als de vervuiling zich opbouwt in de valleien in het Westen van de VS.
Op sommige dagen is China zelfs goed voor een kwart van de sulfaatvervuiling in het westen van de VS, stelden de onderzoekers vast. Ook erg schadelijke vervuilers als roet en stikstofoxide reizen mee: steden als Los Angeles tellen zo jaarlijks minstens een extra dag smog per jaar. Roet wordt gelinkt aan een hele reeks aandoeningen, van astma tot kanker en hart- en longziekten.
Made in China
Ironisch genoeg is het de Amerikaanse vraag naar goedkope Chinese producten die de vervuiling mee stimuleert, zeggen de onderzoekers. “Wij hebben onze productie uitbesteed en daarmee ook veel van onze vervuiling, maar een deel ervan wordt over de Pacific terug naar ons geblazen”, zegt Steve Davis, onderzoeker aan de Universiteit van California Irvine en medeauteur van de studie.
“Mensen moeten beseffen dat een product dat je koopt in de supermarkt, ook ergens geproduceerd moet zijn”, zegt Davis. “Het product mag dan zelf misschien geen vervuiling bevatten, het heeft die wel ergens veroorzaakt.”
De wetenschappers pleiten voor betere internationale samenwerking om “het grensoverschrijdende transport van luchtvervuiling te verminderen, en te bepalen wie verantwoordelijk is als vervuiling in een land gecreëerd wordt om goederen te produceren voor een ander land.”
Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.