Malawi vreest voor cholera na overstromingen

Nieuws

Malawi vreest voor cholera na overstromingen

Claire Ngozo

10 februari 2012

De bevolking in het zuiden van Malawi werd eind januari al geteisterd door zware overstromingen, en nu dreigt een nieuwe ramp: een uitbraak van cholera.

De overstromingen in de districten Nsanje en Chikhwawa bij de grens met Mozambique hebben de bevolking huizen, vee en gewassen gekost. Nu al een kind gestorven is aan cholera en meer dan honderd mensen besmet zijn, dreigt een epidemie.

Die is het gevolg van de al povere sanitaire voorzieningen in de regio, die ook nog eens zwaar getroffen zijn door de overstromingen: meer dan vijfhonderd latrines zijn weggespoeld tijdens de overstromingen in Nsanje alleen al. De inhoud van de latrines heeft waterbronnen in het district vervuild, zegt Numphrey Magalasi van het Bureau voor Rampenbestrijding in Nsanje. “Vrijwel alle gezinnen op het platteland gebruiken enkel een latrine. Wat daarin zat, is door de overstromingen verspreid in waterputten, beken en rivieren.”

Duizenden gezinnen zagen hun huis vernield worden door de overstromingen en leven nu in opvangkampen. Maar de hygiëne is er ondermaats. “We leven met 21 personen in een kleine kamer, die maar zelden schoongemaakt wordt”, zegt James Masitala (51), een van de slachtoffers. “Sommige mensen doen hun gevoeg in de struiken rond het kamp.”

Epidemie

Zoals vaak na overstromingen duikt ook hier cholera op. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zijn al 103 mensen besmet in de districten Nsanje en het naburige Chikhwawa.

De overheid verdeelt chloortabletten aan de slachtoffers om het risico op vervuild drinkwater te verkleinen. “De meeste waterbronnen zijn vervuild”, zegt Magalasi. “We voeren sensibiliseringscampagnes over het belang van hygiëne en proberen de sanitaire systemen in de kampen te verbeteren.”

Ontbossing

Volgens Rodney Simwaka, districtscommissaris voor Nsanje, werkt de overheid ook aan maatregelen op langere termijn. Zo worden de dorpen in de streek getraind om klaar te zijn voor overstromingen, die erg vaak voorkomen in de regio. De bevolking wordt ook aangemoedigd om te verhuizen naar hoger gelegen gebieden, maar de respons is karig. “De mensen willen hun huizen en velden niet verlaten, en we kunnen ze enkel verplichten als er een overstroming is”, zegt hij. “Dat maakt het moeilijk om met de situatie om te gaan.”

De overheid is ook een grootschalige boomplantactie begonnen om de overstromingen te temperen. De productie van houtskool voor de naburige stad Blantyre zorgt al jaren voor een sterke ontbossing in de regio.