Maleisië onderschept honderd containers vol e-waste uit het Westen

Nieuws

Elektronische afvalberg groeit veel sneller dan recyclagecapaciteit

Maleisië onderschept honderd containers vol e-waste uit het Westen

e-waste
e-waste

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

De Maleisische douane was getipt door het Basel Action Network (BAN), een internationale waakhond voor giftig afval. In de voorbije twee maanden onderschepte ze in totaal 301 containers in verschillende havens. Daarvan blijken er al minstens 106 elektronisch afval te bevatten, zegt de Maleisische minister van Leefmilieu Nik Nazmi Nik Ahmad.

Groeiende afvalberg

De smokkel van zogenaamd e-waste - printers, computers, schermen en telefoons - van het Westen naar ontwikkelingslanden is een groeiend probleem. In de doellanden worden de apparaten verbrijzeld, gespoeld met zuren en gesmolten - een bijzonder vervuilend proces.

Minder dan een kwart van het elektronisch afval wordt op de juiste manier ingezameld en gerecycleerd.

En de afvalberg groeit als nooit tevoren. In 2022 werd maar liefst 62 miljoen ton elektronisch afval  gegenereerd. Dat cijfer blijft stijgen met zo’n 2,6 miljoen ton per jaar.

Minder dan een kwart (22,3 procent) van het elektronisch afval wordt op de juiste manier ingezameld en gerecycleerd. Daardoor is het aanlokkelijk om het afval te dumpen in ontwikkelingslanden, maar dat is verboden onder de Basel Conventie.

Exporteurs ter verantwoording roepen

‘We zijn blij met deze kans om de Maleisische overheid te helpen met informatie die hen helpt hun taak te doen, de ladingen te stoppen en de betrokkenen te arresteren’, zegt BAN-directeur Jim Puckett. ‘We zullen ook alles in het werk stellen om de VS de containers te doen terugnemen, en de exporteurs ter verantwoording te roepen.’

Dat kan nog moeilijk worden, want de VS zijn een van de weinige landen in de wereld die de Basel Conventie, een overeenkomst die de handel in gevaarlijk afval aan banden legt, niet hebben ondertekend.