Mauritius bereidt relance voor
Nasseem Ackbarally
15 juni 2009
De regering van Mauritius wil de komende twee jaar 575 miljoen euro investeren in bedrijven in nood. Mauritius is een exportland bij uitstek en wordt dus zwaar getroffen door de internationale crisis. Toch bereiden de beleidsmakers op het kleine, nijvere eiland de heropleving al voor.
“Ayo, lavi la pa fasil, pe vin pli difisil” (“Het leven was al niet makkelijk, en het zal nog moeilijker worden”), klinkt het overal op het kleine eiland. Mensen klagen dat levensmiddelen en allerlei diensten duur zijn geworden en dat niemand meer zeker is van zijn of haar baan.
Mauritius is rijk in vergelijking met de nabijgelegen Afrikaanse landen, maar het economische mirakel van de jaren 90 waardoor het die welvaart kon opbouwen, lijkt nu eerder een vloek. Mauritius, een eiland zonder grondstoffen waar landbouwgrond schaars is, is erg afhankelijk van de export van textiel en van de inkomsten uit het toerisme. Daardoor voelt Mauritius de internationale economisch crisis even hard als zijn klanten in Europa en de VS. Ook toekomstsectoren als financiële dienstverlening en ICT bieden momenteel geen soelaas.
Overal crisis
In de Mauritiaanse textielsector zijn sinds begin dit jaar al 5000 mensen hun werk verloren. Wie nog werk heeft, vreest ook slecht nieuws. De werkgevers en de regering overwegen al de werkweek van zes naar drie dagen te verminderen en ook de lonen te halveren. Bij de toeleveranciers vallen even zware klappen.
Ook het toerisme doet het niet goed. In 2007 kon Mauritius bijna een miljoen buitenlandse bezoekers verwelkomen en leken er geen grenzen aan de groei van de sector, maar dit jaar is het aantal toeristen al met meer dan een vijfde verminderd in vergelijking met 2008. De buitenlanders die toch opdagen, geven minder uit. Restaurants, ambachtslui en reisagentschappen moeten snoeien in hun personeelsbestand. Pratap Dev Udhin, de manager van Bonny Travel and Tours, zegt dat bezoekers nu vaker met de bus willen rondreizen dan met een huurwagen.
De suikerindustrie, ooit de sterkhouder van de Mauritiaanse economie, kwam al twee jaar geleden in moeilijkheden toen de internationale suikerprijs met meer dan een derde daalde.
Pompen of verzuipen
Veel inwoners van Mauritius proberen groenten te kweken in hun tuintjes of zelfs op koertjes en balkons. Anderen zoeken een tweede baan.
Minister van Financiën Ramakrishna Sithanen geeft toe dat de crisis Mauritius voor een van de grootste economische uitdagingen uit zijn geschiedenis stelt. De regering doet volgens hem wat ze kan om “banen te redden, de bevolking te beschermen en zich voor te bereiden op de relance.”
De komende twee jaar wil de regering 25 miljard roepie (575 miljoen euro) injecteren in bedrijven die wel in moeilijkheden zijn maar levensvatbaar blijven. Een deel van het geld gaat ook naar opleidingen voor ontslagen arbeiders, zodat ze in andere sectoren aan het werk kunnen.
De overheidshulp moet de Mauritiaanse economie ook klaar maken om zo snel mogelijk in te spelen op een internationale relance. “De crisis zal niet blijven duren”, maakt premier Navin Ramgoolam zich sterk.
Maar voorlopig zijn die plannen niet voldoende om het gemor onder de arbeiders en werklozen te doen verstommen. Volgens Ashok Subron, een medewerker van de syndicale en politieke beweging Rezistans ek Alternativ, zijn alle ingrediënten voor een sociale crisis aanwezig: “De bevolking verarmt, de reële lonen dalen, steeds meer mensen leven in extreme armoede en voor alle overige inwoners wordt het leven harder.”
(InfoSud/Vertaling: IPS)