Meer dan 70 procent inwoners van G20-landen wil ecocide in strafrecht

Nieuws

Grote bezorgdheid over de toekomst van onze planeet

Meer dan 70 procent inwoners van G20-landen wil ecocide in strafrecht

Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen zou milieuschade strafbaar willen maken, blijkt uit een grote bevraging. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.

Nog steeds kunnen bedrijven of overheden acties goedkeuren die het niet al te nauw nemen met de gezondheid van de natuur. Maar als het aan veel burgers ligt, zou dat strafbaar moeten zijn.

Uit de laatste Global Commons Survey 2024, een onderzoek uitgevoerd door Ipsos UK in opdracht van Earth4All en de Global Commons Alliance (GCA), blijkt immers dat 72% van de ondervraagden in achttien G20-landen (zonder Rusland) er voorstander van is om ecocide in het strafrecht te krijgen. De G20 is de groep van de twintig belangrijkste economieën wereldwijd (inclusief de Europese Unie) en vertegenwoordigt zo'n twee derde van de wereldbevolking

Volgens Earth4All liggen de resultaten van het onderzoek in lijn met recente ‘baanbrekende wetswijzigingen’, waaronder in België, waar ecocide eerder dit jaar door een aanpassing aan het strafwetboek werd erkend als een federaal misdrijf. Sommige experts denken dat de uiteindelijke uitvoering ervan eerder beperkt blijft, maar erkennen de grote symbolische waarde van de wetswijziging.

Earth4All zegt dat soortgelijke wetten ook zijn aangenomen in Chili en Frankrijk en wetsvoorstellen over ecocide onder meer werden ingediend in Brazilië, Italië, Mexico, Nederland, Peru en Schotland.

Diepgewortelde bezorgdheid

Uit het onderzoek blijkt ook een diepgewortelde bezorgdheid bij de burgers van 's werelds grootste economieën over de toekomst van onze planeet. Van de respondenten is 59 procent bezorgd tot zeer bezorgd over de huidige staat van de natuur. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de Global Commons Survey van 2021. Daarnaast is 69 procent het ermee eens dat de aarde belangrijke kantelpunten nadert met betrekking tot het klimaat en dat deze het gevolg zijn van menselijke activiteiten.

Vrouwen maken zich over het algemeen iets meer zorgen over de toestand van de natuur dan mannen: 62 procent van de vrouwen maakt zich ernstig of zeer ernstig zorgen over de toestand van de natuur nu, tegenover 56 procent van de mannen. Bijna driekwart van de vrouwen vindt dat er onmiddellijk ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om milieuproblemen aan te pakken, tegenover 68 procent van de mannen.

Verder blijkt ook dat burgers in opkomende economieën zoals India, Indonesië of Turkije vaker ervaren dat ze vandaag al persoonlijk te maken krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering dan mensen in Europa of de VS.

Actie

71 procent van de ondervraagden is van mening dat nog dit decennium actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. En 72 procent is dus van mening dat wie nu nog beslissingen neemt die de natuur schade berokkent, voor ecocide mag berecht worden.

Het onderzoek vond plaats in achttien G20-landen: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook buiten de G20 deden nog vier landen mee aan het onderzoek: Oostenrijk, Denemarken, Kenia en Zweden.