Bevraging bij bijna 30.000 jongeren in 11 Afrikaanse landen
Meer technologie kan Afrikaanse jongeren tot de boerenstiel verleiden
IPS
13 augustus 2021
Amper een kwart van de jonge Afrikaanse landbouwers heeft toegang tot innovatieve technieken die de boerenstiel net uitdagend en winstgevend maken. Meer investeren in zulke technologie zou het tekort aan jonge boeren in Afrika stevig kunnen opkrikken, stelt een nieuw onderzoek.
Een landbouwer in Malawi. Meer dan de helft van de mensen op het platteland van Afrika, heeft een baan in de landbouw.
Stephen Morrison (CC BY 2.0)
Van alle Afrikaanse jongeren met een baan in de landbouw, heeft amper een kwart toegang tot innovatieve technieken die de boerenstiel net uitdagend en winstgevend maken. Meer investeren in zulke technologie zou het tekort aan jonge boeren in Afrika stevig kunnen opkrikken, stelt een nieuw onderzoek.
Voor het rapport, ‘The Future of Africa’s Agriculture: An Assessment of the Role of Youth and Technology’, werden bijna 30.000 jongeren in 11 Afrikaanse landen bevraagd. Uit hun antwoorden blijkt dat toegang tot innovatie hen zou aanmoedigen om hun kansen in de landbouwsector te heroverwegen. Vandaag maakt slechts 23% van de jonge boeren gebruik van bestaande agrarische technologie.
De onderzoekers stellen dat er dringend banen in de landbouw moeten gecreëerd worden om economische kansen te ontwikkelen en voedselsystemen te herstellen die door de pandemie zijn aangetast.
Jong continent
Meer dan de helft van de mensen op het platteland van Afrika, heeft een baan in de landbouw. In een land als Ethiopië is dat zelfs 70%.
Van de totale bevolking is 60% in Afrika jonger dan 25 jaar. Velen van deze jongeren zijn overtuigd dat verhuizen naar de steden hen meer kansen geeft op werk en een toekomst.
Ook de klimaatverandering en vrees voor plagen en insecten doet jongeren eerder wantrouwig staan tegenover een baan in de landbouw.
Uit het rapport blijkt ook dat, naast het tekort aan moderne technologie, ook de klimaatverandering en de vrees voor plagen en insecten ertoe leiden dat jongeren eerder wantrouwig staan tegenover een baan in de landbouw.
‘Als continent met een bloeiende jonge bevolking moet de Afrikaanse landbouwsector investeren in innovatie. Dat zal jongeren aanmoedigen om een toekomst in de landbouw te overwegen. Zij zijn de sleutel om het Afrikaanse voedselsysteem nieuw leven in te blazen’, zegt Adesuwa Ifedi, senior vice-president voor Afrika bij de liefdadigheidsorganisatie Heifer International, de opdrachtgever van het onderzoek.
Geld en training nodig
Maar het rapport toont aan dat in Afrika niet altijd de middelen of de opleidingen beschikbaar zijn die nodig zijn om jongeren wegwijs te maken in tools zoals dronetechnologie, het gebruik van bodemsensoren en andere digitale diensten die de voedselproductie over de hele wereld transformeren, zegt Ifedi.
Uit het onderzoek bij de 29.900 jongeren, 299 kleinschalige boerenbedrijven en 110 technologie-startups in Ethiopië, Ghana, Kenia, Malawi, Nigeria, Rwanda, Senegal, Tanzania, Oeganda, Zambia en Zimbabwe blijkt dat 40% van de landbouwbedrijven minstens tijdelijk de deuren moest sluiten tijdens de pandemie. 36% van de bedrijven heeft nog steeds niet de nodige financiële middelen om opnieuw op het niveau van voor corona te werken.
‘Jongeren betrekken bij landbouw zal essentieel zijn om van de economische gevolgen van de pandemie te herstellen en om economische kansen voor jonge Afrikanen te creëren’, zegt Ifedi.
Ondernemend en creatief
Ondanks de uitdagingen die dit rapport blootlegt, geeft het ook een overzicht van hoe jonge Afrikaanse ondernemers creatief omspringen met technologische instrumenten in de landbouw.
Het rapport heeft ook aandacht voor jonge boeren die innovatie middelen inzetten om hun productiviteit te verhogen.
Het laat jonge boeren aan het woord die de productiviteit en winst van hun bedrijf konden verhogen door de inzet van innovatieve middelen zoals kunstmatige intelligentie, het gebruik van sensoren, geografische informatiesoftware (GIS), virtual reality, drone-technologie en een verscheidenheid aan precisietools voor het meten van regenval, het bestrijden van plagen en het analyseren van bodemvoedingsstoffen.
Zo is er een Ghanees bedrijf dat drones levert die het gebruik van pesticiden en meststoffen analyseren en doeltreffender maken. Het bedrijf Hello Tractor uit Kenia maakt het verkrijgen van een tractor dan weer net zo eenvoudig als het boeken van een Uber.