Mensenrechten geen prioriteit op agenda top VS-Afrika

Nieuws

Mensenrechten geen prioriteit op agenda top VS-Afrika

Mensenrechten geen prioriteit op agenda top VS-Afrika
Mensenrechten geen prioriteit op agenda top VS-Afrika

IPS

04 augustus 2014

Het Witte Huis bereidt zich voor op een top met veertig Afrikaanse leiders, op 5 en 6 augustus. Ngo’s hopen dat de Amerikaanse regering mensenrechten hoger op de agenda zet van die bijeenkomst.

“President Obama heeft al specifieke initiatieven aangekondigd om het ontwikkelingswerk van de VS op het continent te versterken en dat werk in verband te brengen met centrale doelstellingen rond nationale veiligheid”, zegt Sarah Margon, directeur van Human Rights Watch in Washington, in het rapport Human Rights in Africa (2014). “Maar voor mensenrechten en de rechtsstaat heeft hij dat nog niet gedaan”.

De agenda voor de top van deze week kreeg al positieve reacties voor de proactieve houding op het vlak van energie, veiligheid en economische ontwikkeling. Maar mensenrechtenactivisten uit zowel Afrika als de VS zijn kritisch over het gebrek aan aandacht voor twee specifieke humanitaire kwesties: het recht op vrije meningsuiting en de rechten van holebi’s en transgenders.

Toegang tot informatie

Woensdag vond een voorbereidende conferentie plaats met journalisten en mensenrechtenactivisten. Terrorismewetten, toegang tot financiering en discriminatie tegen onafhankelijke media zijn enkele van de grootste obstakels in Afrika voor de vrije meningsuiting, vond het panel. Persvrijheid is niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar ook een cruciale factor in ontwikkeling.

“Dit is een recht dat tot andere rechten leidt”, zei Frank La Rue, Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties voor de promotie en bescherming van het Recht op Vrije Meningsuiting. La Rue hield een pleidooi voor een actievere houding van regeringen op het vlak van vrije meningsuiting en voor betere internettoegang.

Maar liefst 90 procent van de jonge mannen op het Afrikaanse platteland weten al hoe ze het internet moeten gebruiken, benadrukte hij, terwijl dat voor 90 procent van de vrouwen niet zo is. Hen wordt meestal de toegang ontzegd tot cybercafés. Toegang tot informatie is de basis voor andere ontwikkelingsdoelstellingen, aldus La Rue.

Wael Abbas, een prominente Egyptische journalist, blogger en mensenrechtenactivist, wijst op de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse regering. “Egypte is de grootste ontvanger van Amerikaanse hulp – zowel militair als van ontwikkelingshulp. Maar als Egypte een dictatuur is, zonder regulering voor de besteding van dit geld, dan koopt de VS een corrupt regime om en gooit het enorme hoeveelheden geld weg in de oceaan”, zegt Abbas.

Evangelische extremisten

Daarnaast is er nood aan een actievere rol van de VS op het vlak van de bescherming van de seksuele expressie en identiteit van Afrikanen, onderstrepen ngo’s. Kerry Kennedy, voorzitter van het Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights verwees in de discussie woensdag onder meer naar de anti-homowet in Oeganda. Hij is teleurgesteld dat de VS hier niet sterk op reageerde.

Onder meer evangelische extremisten vanuit de VS hebben bijgedragen tot minder tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit, zei Richard Lusimbo, vertegenwoordiger van de beweging Sexual Minorities Uganda.