Mensenrechtencommissie zwijgt in alle talen over misbruiken

Nieuws

Mensenrechtencommissie zwijgt in alle talen over misbruiken

Gustavo Capdevila

07 mei 2004

Nu de hele wereld de mensonwaardige foto’s van Iraakse krijgsgevangenen heeft gezien, lijkt het vreemd dat de Mensenrechtenrechtencommissie van de VN in april met een wijde boog om Irak heen liep. Het machtige orgaan krijgt eind deze maand een herkansing. Maar volgens insiders is de kans miniem dat er een resolutie komt die de Amerikaanse en Britse troepen met de vinger wijst.

De VS blokkeerden elk debat over Irak tijdens de zes weken durende zitting van de Mensenrechtencommissie. Toen de prestigieuze VN-vergadering er op 23 april een punt achter zette, was er in tegenstelling tot de vorige jaren geen resolutie gestemd over de toestand van de mensenrechten in Irak.

Gisteren (donderdag) kondigde Bertrand Ramcharan, de voorlopige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, aan dat zijn dienst de gebeurtenissen in Irak sinds het begin van de bezetting in maart 2003 onder de loep gaat nemen. De resultaten van het onderzoek – onder meer de behandeling van burgers en krijgsgevangenen - worden op 31 mei voorgelegd aan de Mensenrechtencommissie.

Het initiatief zal tot niets leiden, denkt een diplomaat van een ontwikkelingsland. “Er is weinig kans dat de (53) lidstaten in de Commissie gaan instemmen met een onderzoek.” Als het tot een stemming komt, dat leidt dat bijna zeker tot een veroordeling van de VS, zegt de anonieme bron. “De meeste leden zullen zich onthouden om de VS niet tegen de schenen te schoppen.”

Ramcharan en andere topmensen binnen de VN vragen al meer dan een maand dat er internationaal toezicht komt op de naleving van de mensenrechten in Irak.
Leila Zerrougui, de voorzitster van een VN-werkgroep rond arbitraire detentie, windt er geen doekjes om: het gros van de arrestaties die het Amerikaanse leger uitvoert “om veiligheidsredenen” zijn burgers die door de Amerikaanse troepen worden opgepakt tijdens anti-Amerikaanse betogingen. Het Internationale Rode Kruis klaagt over de mensonwaardige omstandigheden waarin de Irakese gevangenen worden vastgehouden.

Geen van de 53 lidstaten van de Mensenrechtencommissie heeft tijdens de zittingen in april de vraag gesteld om de mensenrechtensituatie in Irak te onderzoeken. Ierland, dat momenteel het Europese voorzitterschap waarneemt, liet in maart weten dat de Europese Unie dit jaar geen resolutie over Irak steunt. De VS kondigden aan dat “ze niemand zullen toelaten om toe te kijken wat de troepen doen op Irakees grondgebied.”