Mensenrechtenorganisaties: ‘Israël voert een brute oorlog met duidelijke tekenen van etnische zuivering’

Nieuws

Twee recente rapporten van Artsen Zonder Grenzen en Human Rights Watch

Mensenrechtenorganisaties: ‘Israël voert een brute oorlog met duidelijke tekenen van etnische zuivering’

‘Gaza is een dodelijke val en Israël heeft enkel de totale vernietiging van het gebied voor ogen’, stelt een rapport van Artsen Zonder Grenzen (AZG). Ook Human Rights Watch (HRW) spreekt over ‘berekende acties’ met het doel om een deel van de bevolking in Gaza te vernietigen.

In een nieuw rapport zegt HRW dat de Israëlische autoriteiten opzettelijk levensomstandigheden creëren die erop zijn berekend om Palestijnen om te brengen. Zo stelt de organisatie dat Israëlische autoriteiten opzettelijk Palestijnen beroven van water, wat hoogstwaarschijnlijk al heeft geleid tot duizenden doden.

In het rapport, dat vandaag (donderdag) is uitgebracht, noemt de mensenrechtenorganisatie Israël dan ook‘“verantwoordelijk voor een misdaad tegen de menselijkheid’ en voor ‘daden van genocide’.

Human Rights Watch verzamelde de bewijzen die lijken aan te tonen dat Israëlische autoriteiten de Palestijnen in Gaza opzettelijk de toegang hebben ontzegd tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Zo zouden strijdkrachten waterleidingen naar Gaza hebben afgesloten en belangrijke infrastructuur onbruikbaar hebben gemaakt door de stroom af te sluiten en de toegang tot brandstof te beperken.

Tirana Hassan, uitvoerend directeur van Human Rights Watch spreekt niet alleen over nalatigheid, maar ook over ‘berekend beleid’ dat heeft geleid tot de dood van duizenden door watertekorten en ziekte. ‘Dit is niets minder dan een misdaad tegen de menselijkheid en een daad van genocide’, aldus Hassan.

Dodelijke val

Ook AZG komt met een rapport waarin dezelfde toon klinkt: door herhaaldelijke Israëlische militaire aanvallen op Palestijnse burgers is de gezondheidszorg ingestort en de systematische weigering van humanitaire hulp maakt Gaza tot een ‘dodelijke val’, zegt de organisatie.

‘Mensen in Gaza worstelen om apocalyptische omstandigheden te overleven, maar nergens is het veilig’, zegt Christopher Lockyear, secretaris-generaal van AZG, die Gaza eerder dit jaar heeft bezocht. ‘Niemand wordt gespaard en er is geen uitweg uit deze verwoeste enclave.’

Volgens Lockyear is ook het recente offensief in het noorden een scherpe illustratie van een brute oorlog die duidelijke tekenen van etnische zuivering toont. ‘Palestijnen worden met geweld verdreven, ingesloten en gebombardeerd’, zegt Lockyear. ‘Wat onze medische teams ter plekke hebben gezien tijdens dit conflict, komt overeen met de beschrijvingen van een toenemend aantal juridische experts en organisaties die concluderen dat er genocide plaatsvindt in Gaza.’

‘Hoewel wij als Artsen Zonder Grenzen geen wettelijke bevoegdheid hebben om vast te stellen of er sprake is van intentionaliteit, zijn de tekenen van etnische zuivering en de voortdurende verwoesting onmiskenbaar.’

45.000 doden

De oorlog van Israël tegen Gaza heeft volgens Palestijnse autoriteiten sinds 7 oktober 2023, de dag van de dodelijke aanvallen van Hamas op Israëlisch grondgebied, al aan meer dan 45.000 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn ook acht medewerkers van Artsen Zonder Grenzen.

De Verenigde Naties schatten dat daarnaast nog minstens tienduizend lichamen begraven liggen onder het puin.

Volgens getuigenissen van AZG-medewerkers in Gaza zijn naast de fysieke verwondingen ook de mentale wonden van de burgers niet meer te overzien.  

‘Al meer dan een jaar is ons medisch personeel in Gaza getuige van een onverbiddelijke campagne van de Israëlische strijdkrachten, gekenmerkt door massale vernietiging, verwoesting en ontmenselijking’, zegt Lockyear. ‘Palestijnen zijn gedood in hun huizen en in hun ziekenhuisbedden. Ze zijn opnieuw en opnieuw gedwongen verplaatst naar gebieden die niet veilig of gezond zijn. Mensen kunnen zelfs de meest elementaire levensbehoeften zoals voedsel, schoon water, medicijnen en zeep niet vinden te midden van een afstraffende belegering en blokkade.’

Bijna een jaar geleden, op 26 januari, beval het Internationaal Gerechtshof Israël om ‘onmiddellijke en effectieve maatregelen te nemen om de verstrekking van noodzakelijke basisdiensten en humanitaire hulp mogelijk te maken om de slechte levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook aan te pakken’. Israël heeft tot nu toe geen noemenswaardige actie ondernomen om aan het gerechtelijk bevel te voldoen.

Het AZG-rapport merkt op dat zelfs met een onmiddellijk staakt-het-vuren, de langetermijngevolgen ongekend zullen zijn. ‘Een duizelingwekkend aantal oorlogsgewonden loopt het risico op infecties, amputaties en blijvende invaliditeit, en velen zullen jaren van revalidatiezorg nodig hebben. De cumulatieve fysieke tol en mentale trauma's veroorzaakt door het extreme geweld, verlies van familieleden en huizen, herhaalde gedwongen verhuizingen en onmenselijke leefomstandigheden zullen generaties lang een litteken vormen.’