De wet tegen de zwakste in de jungle van Calais

Nieuws

De wet tegen de zwakste in de jungle van Calais

De wet tegen de zwakste in de jungle van Calais
De wet tegen de zwakste in de jungle van Calais

Sylvie Desfosses

18 augustus 2016

Brexit of niet, vluchtelingen blijven samenstromen rond Calais. De situatie wordt ondraaglijk, terwijl het beleid temporiseert. Er wordt bezorgd gereageerd op de situatie van minderjarigen, maar of volledige ontruiming en de bouw van een Britse muur de juiste antwoorden zijn, is de vraag.

Britse en Franse functionarissen bezoeken donderdag 18 augustus het vluchtelingenkamp in Calais en overleggen over de niet begeleide minderjarigen die er verblijven.

Meer dan 600 van de 700 tot 800 kinderen in het kamp zijn er namelijk zonder familie. Hun ouders hadden niet genoeg geld om mee te gaan, of zijn overleden. Ze hebben er familie wonen, of hebben gewoon gehoord dat de kinderen er goed zouden worden opgevangen. Zo dachten ze de toekomst van hun kinderen veilig te stellen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Zestig procent van de kinderen geven aan zich nooit veilig te voelen. Dat bleek uit een rapport van de Engelse en Welshe mensenrechtencommissie. Er is sprake van kindermisbruik en –uitbuiting. Veel kinderen hebben trauma’s. Er zijn ook al veel kinderen verdwenen, waaronder meer dan honderd toen de Franse autoriteiten het zuidelijke deel van het kamp met de grond gelijk maakten in maart.

9000

De Franse overheid wil het kamp volledig afbreken. Dat herhaalde ook de burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, eind juli.

Ondertussen verblijven er in totaal al meer dan 6000 migranten in het vluchtelingenkamp. Volgens de cijfers van Help Refugee en l’Auberge des Migrants loopt het aantal zelfs op tot 9000.

De kleding- en voedseldonatie neemt af, en er is niet altijd genoeg om uit te delen. Het drinkbaar water is beperkt en er is zo goed als geen elektriciteit. De tenten zijn niet waterdicht en het brandgevaar is hoog. Het kamp wordt ook geteisterd door ongedierte zoals vlooien en ratten.

malachybrowne (CC BY 2.0)

De omstandigheden in het kamp zijn mensonterend.

malachybrowne (CC BY 2.0)

De mensonterende omstandigheden en het gebrek aan vooruitzichten veroorzaken heel wat spanningen en incidenten in een rond het kamp. Sommige bewoners van Calais klagen over het geweld, andere gaan de vluchtelingen helpen.

‘Het is geen crisis, het is verkeerde organisatie.’

‘Kleren of voedsel zijn niet het ergste’, zegt een medewerker van de ngo Care4Calais. ‘Het grootste probleem blijft de vijandige houding van de France politici.’ Ook Andre Jincq van Artsen zonder grenzen is teleurgesteld in Europa. ‘Het is geen crisis, het is verkeerde organisatie’, zegt hij.

Muur

Groot-Brittannië wil in september een muur bouwen van vier meter hoog en een kilometer lang om de haven van Calais te scheiden van het vluchtelingenkamp. Dat schrijft nieuwsdienst The Local. Daarmee hopen ze de migranten verhinderen in vrachtwagens te springen die via de tunnel naar het Verenigd Koninkrijk gaan.

De vluchtelingen proberen vaak vrachtwagens tegen te houden met stenen, winkelkarren of boomstammen. De muur zou dan ook vooral dienen om de veiligheid van de vrachtwagenchauffeurs te verbeteren.

VOA/Nicolas Pinault (CC0 1.0)

Het hek met prikkeldraad houdt de mensen niet tegen.

VOA/Nicolas Pinault (CC0 1.0)

De werken zouden in september beginnen. Er staat al een hek met prikkeldraad, maar dat was weinig effectief. de ngo’s in het kamp en de vrachtwagenchauffeurs zelf geloven niet dat de muur de vluchtelingen zal tegenhouden.

‘De mensen gaan nog altijd proberen om over de muur te geraken. Nu zullen er gewoon meer gewonden vallen.’

Volgens Yolaine Bernard, vicedirecteur van de hulporganisatie Salam, is de muur een complete verspilling van Brits belastinggeld. ‘Het gaat helemaal niets veranderen’, zegt ze. ‘De mensen gaan nog altijd proberen om over de muur te geraken. Nu zullen er gewoon meer gewonden vallen.’

Winkels en restaurants

Ondanks de moeilijke situatie blijven de bewoners van het kamp niet allemaal bij de pakken zitten. Sommige vluchtelingen hebben zaken opgericht zoals restaurants en winkels. Ze bouwen ook zelf onderdak met de hulp van vrijwilligers en ngo’s.

malachybrowne (CC BY 2.0)

Medewerkers van de ngo’s en vluchtellingen bouwen samen onderdak.

malachybrowne (CC BY 2.0)

De lokale winkels en restaurants zijn belangrijk om mee eten te voorzien, want de ngo’s komen alleen niet toe. De zaken bieden ook vaak gratis maaltijden en onderdak aan, en dienen als een ontmoetingspunt, waar de bewoners van het kamp even tot rust kunnen komen.

malachybrowne (CC BY 2.0)

Sommige vluchtelingen openden restaurants in het kamp.

malachybrowne (CC BY 2.0)

De Franse autoriteiten willen de cafés en restaurants echter afbreken, omdat ze niet voldoen aan de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften en de uitbaters geen vergunning hebben.

Eind juli sloten ze ‘illegale’ winkeltjes en arresteerden ze minstens 13 uitbaters. Daarbij nam de politie ook voedsel en water in beslag. Volgens ngo The World Tribe namen de agenten niet alleen ingepakte producten uit de rekken, maar schepten ze zelfs rijst uit de kookpotten en dronken ze het water op voor de neus van de vluchtelingen.

De Franse autoriteiten willen nog minstens 72 ‘illegale’ winkels afbreken, maar dat weigerde de rechtbank van Lille. De rechters zien geen legale reden om de winkels te sluiten en houden rekening met de belangrijke rol van de winkels in het kamp.

Kids Café

Ook het Kids Café liep het risico te worden gesloten. Het Kids Café vangt kinderen op en geeft ze een veilige plaats. Ze kunnen zich er ontspannen en krijgen er een warme maaltijd. Het centrum voorziet ook taallessen en advies.

Tijdens hun raids arresteerde de politie Sikander, de oprichter van het Kids Café. Sikander (48) is zelf een vluchteling, die het eerste restaurant in het kamp had opgericht, Kabul Café. Toen zijn restaurant werd afgebroken door de Franse autoriteiten, besloot Sikander de vele onbegeleide kinderen in het kamp te helpen.

Politiegeweld

Er is over het algemeen veel geweld van de politie tegen de vluchtelingen in het kamp. Dat stond in het rapport van de Engelse en Welshe mensenrechtencommissie. Drie vierde van de bewoners heeft al geweld van de politie ervaren (bij de vrouwen is dit acht op tien), zeven op tien kreeg al te maken met traangas.

Zeven op tien vluchtelingen in Calais kregen al te maken met traangas.

Er zijn echter weinig waarnemers in het kamp om advies te geven over de wet en erop toe te zien dat de mensenrechten nageleefd worden.

Wifi

Om mensen te helpen zelf informatie te vinden, heeft de ngo Help Refugees Wi-fi (Jangala geheten) geïnstalleerd, verbonden met een Refugee Info Bus. Dat schrijft de technologiewebsite Cnet. Dagelijks loggen meer dan 400 mensen in, vooral voor nieuws, informatie en contact met hun familie.

De ngo Signa organiseert netwerkevents en lanceerde een website voor huisvestiging, CALM (Comme à la Maison). Binnenkort willen ze ook Waya introduceren, een site in verschillende talen die de migranten informatie kan geven over hun rechten of over het migratiebeleid en de procedures.

Khan Abdullah, een vluchteling in het kamp, heeft een generator. Hij helpt zijn vrienden en de klanten van zijn winkel om hun telefoons op te laden. Hij verkoopt ook SIM-kaarten.

De vluchtelingen gebruiken ook apps om in contact te blijven met hun familie. Sommige apps, zoals online woordenboeken of vertaaldiensten, helpen dan weer in contact te komen met anderen.