Opvallend: niet zozeer het klimaat, maar wel gezondheid is de belangrijkste drijfveer
Meer dan de helft van de Europeanen eet minder vlees
IPS
15 november 2023
Meer dan de helft van de Europeanen zegt bewust minder vlees te eten. Dat is een stijging tegenover de 46 procent in 2021, blijkt uit een bevraging in tien EU-lidstaten.
Steeds meer Europeanen zeggen dat ze bewust minder vlees eten.
Mary Winchester / Unsplash
Net iets meer dan de helft van de Europeanen heeft zijn of haar vleesconsumptie naar eigen zeggen verminderd, blijkt uit de bevraging van 7500 respondenten in tien lidstaten. Duitsland (59 procent), Frankrijk (57 procent) en Italië (59 procent) zijn koplopers.
Al meer dan een kwart (27 procent) van de Europeanen beschrijft zichzelf nu als flexitariër. Een op de twintig is vegetariër, met Groot-Brittannië als uitschieter (7 procent). Nog eens 4 procent van de Europeanen is pescotariër en eet dus enkel vis, 3 procent is vegan.
Milieu en klimaat komen pas op de tweede plaats als hoofdreden.
Opvallend: niet zozeer het klimaat, maar wel gezondheid is de belangrijkste drijfveer, voor 47 procent van de respondenten. Milieu en klimaat komen pas op de tweede plaats als hoofdreden, bij 29 procent van de respondenten, gevolgd door dierenwelzijn (26 procent).
Aanhoudende shift
‘Samengevat tonen de cijfers een brede en aanhoudende verschuiving in heel Europa richting meer plantaardige voeding’, stelt de studie. Vier op de tien (43 procent) van de respondenten denkt immers steeds vaker plantaardige alternatieven voor vlees te zullen kiezen. Belangrijk is wel dat die smakelijk (53 procent), gezond (46 procent) en betaalbaar zijn (45 procent). Bijna de helft (46 procent) zegt nu ook meer vertrouwen te hebben in plantaardige alternatieven dan twee jaar geleden.
Opvallende conclusie: niet alleen jonge mensen denken steeds vaker na over hun vleesconsumptie. Bij de babyboomers ziet 29 procent zich als flexitariër, bij generatie X is dat 27 procent, bij de millenials 28 procent en bij generatie Z 26 procent.
Plantaardige kip is de meest populaire vleesvervanger: bijna drie op de tien (27 procent) eet tegenwoordig al wekelijks eens een stukje plantaardige kip. Plantaardig rundvlees, vis en varkensvlees volgen met enkele procenten minder.