Mexicaanse griep neemt weer toe in Mexico
Emilio Godoy
22 september 2009
Voor de derde maal dit jaar kent de Mexicaanse griep een opstoot in Mexico zelf. De regering laat nog meer scholen sluiten. Het land zet zich ondertussen schrap voor de winterpiek.
Minister van Volksgezondheid Ángel Córdova zei gisteren (maandag) dat het alarmpeil verhoogd is als gevolg van een stijging van het aantal besmettingen. In de streken waren veel gevallen genoteerd zijn, worden daarom nog meer scholen gesloten. Door de pandemie heeft de Mexicaanse overheid nu al 3.388 scholen gesloten.
“Het is het beter de lessen een week te schorsen in een school en de overzetting van het virus de pas af te snijden dan een stortvloed van gevallen te hebben die de ziekenhuizen niet kunnen verwerken”, zei Córdova op een persconferentie.
Tot zaterdag zijn 27.085 mensen met de A/H1N1-griep geregistreerd in Mexico. Daarvan zijn er 220 overleden.
Wereldwijd staat de teller op 296.471 besmette en 3.486 overleden personen in meer dan 125 landen, volgens het bulletin dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 13 september vrijgaf.
Regenseizoen
De Mexicaanse griep stak voor het eerst de kop op in april en mei. Mexico kende een tweede opstoot in juli.
De derde opstoot komt er in volle regenseizoen, nog vóór de grote winterpiek. De Mexicaanse overheid verwacht dat van oktober tot maart een tot vijf miljoen mensen besmet zullen raken en tweeduizend mensen zullen sterven.
De Mexicaanse regering heeft al 130 miljoen dollar uitgetrokken om het virus te bestrijden. Het land bestelde 20 miljoenen dosissen, genoeg voor een vijfde van de Mexicaanse bevolking. “De vaccins zullen volstaan voor de risicogroepen en misschien ook voor een groep scholieren”, zegt de prominente viroloog Samuel Ponce, directeur van het staatslaboratorium Birmex.
De Wereldgezondheidsorganisatie geeft de raad eerst medisch personeel, zwangere vrouwen, kinderen met gezondheidsproblemen, mensen van 15 tot 45 jaar en mensen vanaf 65 jaar in te enten.
“De vraag is hoe de regering het probleem zal aanpakken”, schrijft columnist Manuel López in de Mexicaanse krant El Universal. “Een overreactie op het virus zou nefast kunnen zijn, niet alleen voor het moreel van de Mexicanen, maar ook op economisch vlak. Anderzijds, als men geen maatregelen neemt, kan dat ook catastrofale gevolgen hebben voor de gezondheid van de bevolking.”