Mexico voert onderzoek naar biobrandstof op

Nieuws

Mexico voert onderzoek naar biobrandstof op

08 september 2011

In Mexico is het Nationaal Instituut voor Onderzoek naar Bosbouw, Landbouw en Veelteelt (Inifap) een nieuw onderzoek gestart naar gewassen die biobrandstof kunnen opleveren.

In zijn zoektocht naar grondstoffen voor biobrandstof heeft het instituut in Mexico-stad sinds 2007 al meer dan 100 experimenten uitgevoerd op 27 proefvelden. Uiteindelijk hebben de wetenschappers zich toegespitst op de dennenappel en wonderboon voor de productie van biodiesel en op zoete sorghum, suikerriet en suikerbiet voor de productie van bio-ethanol. De wonderboon, de vrucht van de tropische wonderboom, bevat een giftige olie die bruikbaar is als brandstof.

Die gewassen worden nu verder onderzocht. “We moeten het bio-energetische potentieel evalueren, en variëteiten ontwikkelen met een hoog rendement en een hoge agro-industriële kwaliteit, energie-efficiëntie en duurzaamheid”, zegt Alfredo Zamarripa van het Netwerk voor Onderzoek en Innovatie in

Biobrandstoffen van het Inifap

In 2010 opende het Inifap twee gespecialiseerde laboratoria voor het onderzoek naar biobrandstoffen. Het laboratorium in Colimas onderzoekt onder meer hoe men bio-ethanol als brandstof kan gebruiken zonder corrosie te veroorzaken in de voertuigen.

Mexico heeft de ambitie om de grootste producent van biobrandstof ter wereld te worden. Zo heeft de Mexicaanse regering begin dit jaar een contract met OriginOil getekend, een Amerikaans bedrijf dat biobrandstof uit algen haalt, om de komende vijf jaar 1 procent van alle Mexicaanse vliegtuigbrandstof te produceren. Tegen 2020 wil OriginOil die productie nog twintig keer groter maken.