Middenklasse viert Kerst als vanouds
Marcela Valente
25 december 2003
Twee jaar geleden vierde de familie Hernández Kerstmis op straat in Buenos Aires, al rammelend met potten en pannen. Met tienduizenden anderen brachten ze zo de regering van Fernando de la Rúa ten val. Dit jaar gingen ze samen naar de supermarkt, torsend met zakken vol geschenken.
De verenigingen van werklozen moesten dit jaar alleen demonstreren om de herinnering levend te houden aan de 37 doden die op 19 en 20 december 2001 vielen bij het straatprotest tegen de regering. De Argentijnse middenklasse, die destijds in hetzelfde schuitje zat met de laagste inkomensklasse, haakte dit jaar massaal af om kerstinkopen te gaan doen.
Het leven is er wel beter op geworden voor ons, ja, zegt José Luis Hernández, de eigenaar van een fabriek van kartonnen dozen waar acht mensen werken. Eind 2001 overweegde hij de boeken neer te leggen, maar vandaag lopen de zaken opnieuw. Niet zoals voorheen - een lening krijgen bij de bank is nog steeds onmogelijk, maar toch. In januari kan er voor de familie Hernández zelfs een korte vakantie af om te genieten van het beste deel van de Argentijnse zomer.
Veel zelfstandigen en andere middenklassers vertellen een gelijkaardig verhaal. In 2001 deden de gitzwarte economische vooruitzichten velen nog van een nieuw leven in een ver land dromen. Softwareontwikkelaar Pablo Míguez was al op zoek naar werk in Spanje of Duitsland. Mijn job hing aan een zijden draadje en ik was bang voor mijn vrouw en mijn twee kinderen. Maar net toen hij aan het einde van zijn cursus Catalaans zat, begonnen de bestellingen opnieuw binnen te lopen. Ik heb nu zoveel werk dat ik er gek van wordt. Míguez kreeg zelfs aanbiedingen in Spanje, maar nu restaureert hij met zijn vrouw Cecilia het huis. Met het geld dat ze opzij hadden gezet om te emigreren hebben ze zelfs een appartementje gekocht dat ze kunnen verhuren.
De vastgoedsector groeide dit jaar met 33 procent in Argentinië. Het is één van de tekenen van het economisch herstel. Na vier jaar van inkrimping zal het bruto binnenlands product van Argentinië in 2003 afklokken met een groei van bijna acht procent. Dat is dubbel zoveel dan Economieminister Roberto Lavagna voorspelde bij het begin van het jaar. In 2002 kende het BBP nog een negatieve groei van 11,1 procent. Economen van alle strekkingen geloven dat het herstel zich in 2004 zal doorzetten.
Wie dit jaar een job had, kreeg waar voor zijn geld. De prijzen in de winkels bleven dit jaar min of meer stabiel - de inflatie bedroeg dit jaar slechts 3,4 procent tussen januari en november. Ook de wisselkoers van de peso stabiliseerde zich. De werkloosheid was nog steeds gigantisch, maar zakte dit jaar van 14,3 naar 17,8 procent.
Begin vorig jaar leefde meer dan de helft van de 37 miljoen Argentijnen nog onder de armoedegrens. Medio 2002 dienden de eerste tekenen van herstel zich aan: de export van landbouwproducten en olie steeg dankzij de verbeterde internationale prijzen en bedrijven op de rand van het bankroet begonnen zelf te maken wat niet meer geïmporteerd kon worden. Intussen is de productie in de bouw-, de textiel-, de papier-, de staal- en andere sectoren met 70 tot 80 procent gestegen. Dat is zowel te danken aan de gestegen binnenlandse vraag als aan de export naar de andere landen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur (Brazilië, Paraguay en Uruguay) en verre markten in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Europa en Azië.
Maar de groei botst op grenzen. De Argentijnse vakbonden waarschuwen dat de heropleving grotendeels beperkt blijft tot bedrijven die produceren voor de export of voor de hoogste inkomensklassen in Argentinië. Het herstel gaat voorlopig voorbij aan de lagere inkomensklassen. Die moeten voor het vierde jaar op rij schrapen om een kerstmaal op tafel te krijgen.