Milieuorganisaties eisen verbod op PFAS-pesticiden na hoge waarden in drinkwater

Nieuws

Slechte waarden van TFA in Vlaams drinkwater

Milieuorganisaties eisen verbod op PFAS-pesticiden na hoge waarden in drinkwater

Recente metingen van De Watergroep hebben uitgewezen dat de concentraties van het schadelijke TFA, een stof uit de groep PFAS, erg hoog zijn in Vlaams drinkwater. PAN Europe, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Natuurpunt vragen een onmiddellijk verbod op het gebruik van dit soort pesticiden.

De concentraties van trifluorazijnzuur (TFA) die recent in Vlaams drinkwater werden gemeten, zijn bij de hoogste in Europa. TFA is een vorm van PFAS die accumuleert in grondwater bij gebruik in pesticiden. De hoogste waarden werden aangetroffen in drinkwaterbekkens in West-Vlaanderen.

De stof wordt gelinkt aan gezondheidsrisico’s. Het Duitse Agentschap voor Chemische stoffen heeft voorgesteld om TFA voor te dragen als vermoedelijk toxisch voor de voortplanting.

Drinkwater beschermen

Vandaag zijn er in de Europese Unie nog steeds 35 PFAS-stoffen toegelaten voor toepassing in bestrijdingsmiddelen. Een uitfasering van pesticiden die deze stoffen bevatten is cruciaal om onze drinkwatervoorraad te beschermen, zeggen de milieuorganisaties.

Ze vragen dan ook een onmiddellijk verbod op het gebruik van pesticiden en veroordelen het feit dat minister van Omgeving Jo Brouns net het omgekeerde voorstelt: een TFA-limiet die maar liefst zeven keer hoger ligt dan in Wallonië of Nederland. ‘Onverantwoord’, stellen de vier organisaties.

‘De ervaring leert dat de norm van gevaarlijke stoffen steeds lager wordt over de tijd, naarmate de inzichten vorderen’, stelt Tjerk Dalhuisen van PAN Europe. ‘We drinken het water en geven het aan onze kinderen. Daar mogen we geen risico’s mee nemen. Het is onbegrijpelijk dat Vlaanderen een grote gok neemt met de gezondheid en een zeven keer hogere norm voorstelt.’

Voorzorgsprincipe

Volgens Geert Gommers van Velt staat de reactie van de minister ook haaks op het voorzorgsprincipe. ‘Dat er nog onzekerheid bestaat over de risico’s van TFA is net een reden om wél een strenge norm te hanteren’, zegt hij. Net als andere PFAS is TFA moeilijk te verwijderen uit het leefmilieu, of tegen een hoge maatschappelijke kost. ‘Dat maakt het essentieel om het probleem bij de bron aan te pakken, bijvoorbeeld via een verbod op het gebruik ervan’, redeneren de organisaties.

Ook instanties zoals de Watergroep en Water-link geven aan dat de vervuiling door pesticiden en industrie zoveel mogelijk naar beneden moet. Een groep internationale wetenschappers waarschuwde afgelopen maand nog dat TFA een bedreiging vormt voor de globale drinkwatervoorraad.