Militaire operatie zaait onrust in Oost-Congo
Karel Deneckere
23 januari 2009
De bevolking van Bukavu in Oost-Congo wacht angstvallig de militaire acties af tegen de Rwandese Hutu-rebellen van de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR).
De ontplooiing van buitenlandse troepen zorgt er voor humanitaire bezorgdheid. Maar de partij van president Joseph Kabila roept de bevolking op tot kalmte.
Onder luid applaus van de lokale bevolking werden de Congolese regeringstroepen woensdagnamiddag in het centrum van Rutshuru, op 70 km van Goma, verwelkomd. Het waren voornamelijk inwoners van Kiwanja, een van de grootste nabijgelegen dorpen die sedert eind oktober werden gecontroleerd door het CNDP van Laurent Nkunda. Een andere bron bevestigt dat honderden gewapende Rwandese soldaten dinsdag de sector van Kibumba en Kibati zijn binnengetreden en dat ze parallel met het Congolese regeringsleger oprukken naar Rutshuru.
‘Geen Rwandese invasie’
Minister van Informatie en woordvoerder van de regring in Kinshasa, Lambert Mende Omalanga, benadrukt nogmaals dat het niet gaat om een Rwandese invasie. Het zouden veiligheidseenheden zijn die op uitnodiging van Kinshasa de ontwapening en neutralisering van de FDLR en de Interahamwe door het Congolese leger komen waarnemen. Woensdag zou het Congolese leger de Rwandese rebellenbewegingen hebben opgeroepen om de wapens neer te leggen.
Tijdens een wekelijkse persconferentie van de MONUC (de VN-missie in Congo) in Kinshasa uitte Nestor Djema, woordvoerder van de Office for the Coordination of Humanitairian Affairs (OCHA), woensdag zijn bezorgdheid: “De gemeenschap van hulpverleners is zeer verontrust over Noord-Kivu vanwege de nieuwe troepenontplooiing in het gebied rond Goma en in Rutshuru voor de aanstaande operaties tegen de FDLR, afgekondigd door de regering.
De toegenomen militaire aanwezigheid doet voor een nieuwe crisis vrezen, net op een ogenblik waarop de gestaakte vijandelijkheden de bevolking zouden toegelaten om geleidelijk naar hun gebied van herkomst terug te keren en de hulpverleners toegang zouden geven om in meerdere gebieden hulp te verlenen.”
Vrees voor burgerslachtoffers
In Zuid-Kivu, een andere provincie waar de FDLR-rebellen zich schuilhouden, en in het bijzonder in hoofdplaats Bukavu, leeft de bevolking in angst voor het gezamenlijke Congolees-Rwandese offensief tegen de Rwandese Hutu-strijders. Velen denken dat deze aanvallen veel burgerslachtoffers met zich zullen meebrengen, vooral in de door de FDLR bezette gebieden.
De Groupe Jérémie, een mensenrechtenvereniging, drukt in een communiqué haar vrees uit dat de operaties de burgerbevolking hard zullen treffen. Dezelfde vrees is te zien in de bedruktheid van de inwoners van de provinciehoofdplaats Bukavu. Aan Radio Okapi verklaart een inwoner: “Het is niet interessant voor ons. In tegendeel, de Congolezen zouden zelf op de Rwandezen moeten jagen. De Congolezen zullen daarvan het slachtoffer zijn. Ze gaan er ook aan sterven”.
“We zijn diepbedroefd omtrent de beslissing die onze autoriteiten genomen hebben. Echt, het is een verwarring die men in onze hoofden brengt. Men dacht dat het de Europeanen waren die hen hierheen hebben gebracht, en het zijn zijn die zich zouden moeten bezighouden met hun terugkeer naar hun land”, besluit een andere Bukavien.
De coördinator van de politieke groepering Alliance pour la majorité présidentielle (AMP) Zuid-Kivu heeft zelf vertrouwen in de beslissing van de overheid om Rwandeze troepen bij het regeringsleger te voegen om de Rwandese Hutu-strijders op te jagen. Hilaire Kikobya legt uit: “Degene die de gezichten van deze Rwandezen goed kennen en die hun taal goed beheersen, zijn de Rwandezen zelf. Wij, van onze kant, kennen de schuilplaatsen van deze individuen. U ziet dat er een mogelijkheid is dat samen, door de krachten te bundelen, het zeker normaal zal zijn en verwezenlijkbaar om tot een synergie te komen.”
De gemeenschap van Zuid-Kivu toont zich eveneens voorstander van de repatriëring van de de FDLR-macht, maar stelt echter de voorwaarde dat de overheid beschermingsmaatregels voor de burgerbevolking voorziet tijdens deze operaties.
Rechter noch tegenstander
De coalitie van nationale afgevaardigden vroeg in een verklaring aan de overheid en de president van de republiek om de militaire operaties tegen de FDLR stop te zetten. Rwanda kan voor deze parlementsleden rechter noch tegenstander zijn. Eveneens tonen ze zich verontrust over de consequenties voor de burgerbevolking. Ze bevestigen daaromtrent met de premier een onderhoud gehad te hebben.
De Parti du Peuple pour la Réconstruction et le Développement (PPRD), de partij van president Joseph Kabila, roept de bevolking op tot kalmte, in het bijzonder in de provincies waar de FDLR aanwezig is, en vraagt hen zich volledig achter de pacificatie van het land te stellen. Woensdag vormde de ongerustheid onderwerp van een onderhoud tussen het nationaal uitvoerend comité en de afgevaardigden en de verkozen senatoren van deze regeringspartij.
René Bofaya, woordvoerder van de PPRD, geeft uitleg: “De PPRD verklaart de verscheidene reacties van de deelnemers en van een deel van de bevolking te begrijpen en in aanmerking te nemen. Dit geeft bewijs van hun gehechtheid aan de eenheid en de territoriale integriteit van ons land. De PPRD stelt vast dat deze verschillende, soms tegenstrijdige, reacties zouden voortkomen uit vergetelheid, maar vooral uit een gebrek aan communicatie.
De PPRD herhaalt haar solidariteit met het hele volk, drukt haar steun uit aan de president van de republiek. De PPRD roept alle landgenoten op tot kalmte, in het bijzonder deze in de provincies Noord- en Zuid-Kivu, en vraagt hen zich actief en zoals in het verleden te geven in het proces dat de pacificatie van dat deel van de republiek voor ogen stelt.