Mogelijk loodvervuiling in nieuw Grieks migrantenkamp

Nieuws

Site niet gesaneerd voor bouw kamp

Mogelijk loodvervuiling in nieuw Grieks migrantenkamp

Mogelijk loodvervuiling in nieuw Grieks migrantenkamp
Mogelijk loodvervuiling in nieuw Grieks migrantenkamp

IPS

10 december 2020

Asielzoekers en hulpverleners lopen mogelijk risico op loodvergiftiging in een nieuw Grieks migrantenkamp. De Griekse overheid bouwde het kamp op een voormalige militaire schietbaan op het eiland Lesbos.

© HRW / Private

Een meisje in het nieuwe vluchtelingenkamp op Lesbos kijkt toe hoe een militair de bodem van het kamp onderzoekt op niet-geëxplodeerde munitie.

© HRW / Private

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zijn schietbanen doorgaans vervuild met lood uit de gebruikte munitie. De Griekse overheid zou het terrein niet uitgebreid onderzocht of gesaneerd hebben voor de bouw van het kamp. In september werden de eerste migranten er al gevestigd.

Migranten troffen op het terrein ook niet-geëxplodeerde mortiergranaten aan en munitie.

‘Duizenden migranten, volwassenen en kinderen, en hulpverleners op een voormalige schietbaan zetten zonder de noodzakelijke maatregelen om blootstelling aan lood te voorkomen, is gewetenloos’, zegt Belkis Wille, crisis- en conflictonderzoeker bij HRW. ‘De Griekse autoriteiten zouden direct een uitgebreid bodemonderzoek moeten doen en de resultaten daarvan moeten vrijgeven.’

Graafwerkzaamheden

Eind november begon het ministerie van Migratie met omvangrijke graafwerkzaamheden bij het nieuwe Mavrovounikamp. Daardoor wordt mogelijk loodvervuiling naar boven gehaald, met risico’s voor bewoners en bouwvakkers, zegt HRW. De graafwerkzaamheden zijn nodig om de water- en elektriciteitsvoorziening te verbeteren en het risico op overstromingen te verminderen.

Mavrovouni is opgezet als tijdelijk kamp, nadat kamp Moria in september door brand was verwoest. Dat kamp telde 12.767 migranten, vooral vrouwen en kinderen. De Griekse autoriteiten zeggen een nieuw, permanent kamp klaar te willen hebben in juni 2021. In Mavrovouni verblijven momenteel 7.517 mensen, veelal uit Afghanistan en Syrië. Het terrein was nog tot september in gebruik als militair oefenterrein.

Bodemonderzoek

In een reactie op vragen van HRW zei de Griekse minister Notis Mitarachi in november dat er geen loodvervuiling in het kamp is. Hij kon echter geen bewijzen voorleggen voor die bewering.

Begin december zei de Griekse staatssecretaris voor Migratie Manos Logothetis dat er voorafgaand aan de verplaatsing van de asielzoekers geen bodemonderzoek is gedaan, maar dat de autoriteiten nog wachten op de uitslag van recenter onderzoek in samenwerking met het Instituut voor Geologie en Mineralenonderzoek (IGME).

Volgens Gordon Binkhorst van de ngo Pure Earth hadden de autoriteiten onafhankelijke experts moeten toelaten bij het onderzoeksproces, zodat de geschiedenis van het terrein, mogelijke schadelijke stoffen, de manier waarop ze zich verspreid hebben en mogelijke blootstellingsroutes in kaart worden gebracht.

Blootstelling aan lood kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder meer leiden tot schade aan de neurologische, biologische en cognitieve functies. Het kan ook het risico op miskramen verhogen en via de placenta en borstvoeding overgedragen worden op kinderen.