Verontrustende veranderingen van het ecosysteem
Mossen verdwijnen op Oost-Antarctica
IPS
26 september 2018
Mossen verdwijnen van Oost-Antarctica omdat het klimaat droger wordt. Dat constateren Australische onderzoekers die gedurende een periode van dertien jaar de vegetatie bestudeerden in de buurt van Casey Station, een Australische poolbasis.
Mossen verdwijnen van Oost-Antarctica omdat het klimaat droger wordt. Dat constateren Australische onderzoekers die gedurende een periode van dertien jaar de vegetatie bestudeerden in de buurt van Casey Station, een Australische poolbasis.
Terwijl West-Antarctica en het Antarctisch schiereiland tot de snelst opwarmende plaatsen op aarde behoren, is dat op Oost-Antarctica niet het geval. Tot nu toe leek dat gebied weinig gevolgen te ondervinden van de klimaatverandering.
Kouder, winderiger en droger
Oost-Antarctica werd kouder, winderiger en droger, als gevolg van een combinatie van de gevolgen van de klimaatverandering en afbraak van ozon.
‘In 2003 hebben we de situatie voor het eerst geanalyseerd. Toen we terugkeerden in 2008, waren de groene mosbedden donkerrood’
Sharon Robinson, onderzoeker aan de Universiteit van Wollongong, zegt verrast te zijn door de verandering die in een periode van vijf jaar plaatsvond. ‘In 2003 hebben we de situatie voor het eerst geanalyseerd. Toen we terugkeerden in 2008, waren de groene mosbedden donkerrood. Dat wijst op ernstige stress.’
De onderzoekers constateerden dat van de achttien onderzochte mossen, de meeste soorten tekenen van verdroging lieten zien. Bij slechts drie mossen was dat niet het geval.
De mossen komen jaarlijks gedurende een periode van ongeveer anderhalve maand onder de sneeuw vandaan. Ze vormen het grootste plantaardige ecosysteem op Oost-Antarctica.
Verdringing
Bij het begin van de studie werden de mossen gedomineerd door Schistidium antarcti, een soort die lange tijd onder water kan overleven. Zo’n situatie doet zich vaak voor tijdens de korte zomers op Antarctica. Tegen 2013 waren die mossen in veel gevallen verdrongen door twee andere mossoorten die beter tegen drogere omstandigheden kunnen.
Volgens Robinson blijkt uit het onderzoek dat de klimaatverandering overal op aarde impact heeft. ’We zien Antarctica als ongerepte wildernis, maar klimaatverandering en afbraak van ozon hebben daar grote impact. Wat we in de rest van de wereld doen, heeft invloed op de planten en dieren op Antarctica.’
Deze studie is gepubliceerd in Nature Climate Change.