"Mozambique faciliteert stropen neushoorns en olifanten"

Nieuws

"Mozambique faciliteert stropen neushoorns en olifanten"

"Mozambique faciliteert stropen neushoorns en olifanten"
"Mozambique faciliteert stropen neushoorns en olifanten"

IPS

03 juli 2014

Natuurbeschermers willen dat de Amerikaanse president Barack Obama handelssancties oplegt aan Mozambique, als het land doorgaat met het "faciliteren van de stroperij van olifanten en neushoorns."

Onderzoekers beweren dat er substantieel bewijs is dat Mozambique zich niet houdt aan de internationale afspraken over de smokkel van wilde dieren, en dat de politie daarbij betrokken is. Mozambique zou de pogingen van de VS om de handel in ivoor tegen te gaan, ondermijnen.

In een gisteren (woensdag) aangekondigde petitie, doen de activisten een beroep op de president om de druk op Mozambique op te voeren. “Mozambique blijft een groeiende rol spelen in de stroperij van olifanten en neushoorns”, zegt Susie Ellis, directeur van de International Rhino Foundation. “De internationale gemeenschap heeft het land handvatten gegeven om bepaalde controles uit te voeren, maar dat gebeurt slechts oppervlakkig en heeft nauwelijks effect.”

Georganiseerde misdaad

De stropers werken steeds vaker samen met de georganiseerde misdaad. De markt drijft vooral op de vraag uit Azië, in het bijzonder uit China en Vietnam. Volgens het secretariaat van CITES, het internationale verdrag over de handel in bedreigde dier- en plantsoorten, werd vorig jaar voor het eerst meer ivoor in beslag genomen in Afrika dan in Azië. Drie Afrikaanse landen – Kenia, Tanzania en Oeganda – waren verantwoordelijk voor 85 procent van de inbeslagnames.

Kenia maakte vorige week bekend in samenwerking met de Verenigde Naties te investeren in duurzame landbouw, ecotoerisme en natuurbeheer. Deze sectoren moeten werk gaan opleveren voor Kenianen die nu geld verdienen met het stropen van olifanten.

CITES wijst erop dat de dubieuze rol van Mozambique in de Afrikaanse ivoorhandel de effectiviteit van het internationale verdrag ondermijnt. Als het land krachtig actie onderneemt tegen de stroperij, zou dat een aanzienlijke en onmiddellijke invloed hebben op de wereldwijde voorraad illegaal ivoor.

Krugerpark

Volgens opzichters is 80 tot 90 procent van de stropers in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark afkomstig uit Mozambique. In Mozambique bestaat praktisch geen wetgeving op het gebied van stroperij.

“Het is onmogelijk dat de stroperij op zo’n grote schaal kan bestaan, zonder medewerking op hoog niveau”, zegt Allan Thornton, voorzitter van het Environmental Investigation Agency (EIA), een belangengroep uit Londen. “We vermoeden dat ex-militairen politieke bescherming bieden aan de smokkelsyndicaten die de stropers bewapenen en betalen. We hebben substantieel bewijs voor betrokkenheid van zowel de politie als militairen.”

Stropers zouden militaire wapens gebruiken en in hun kampen werden politie-uniformen en militaire uniformen gevonden.