Onderzoek in 156 landen
Natuurrampen doen partnergeweld toenemen
In de jaren na een zware storm, overstroming of aardverschuiving neemt partnergeweld tegen vrouwen toe. Dat blijkt uit onderzoek van University College London in 156 landen.
Het University College London analyseerde ruim twintig jaar aan onderzoeken uit 156 landen naar fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen door hun partner. Ze vergeleken die gegevens met de timing van rampen waar de landen aan zijn blootgesteld, zoals aardverschuivingen, hitte, droogte en overstromingen.
Daaruit blijkt een ‘vertraagde associatie’ tussen aardverschuivingen, stormen en overstromingen en partnergeweld: de associatie is pas twee jaar na de klimaatgebeurtenis merkbaar.
De uitleg daarvoor is mogelijk te vinden in het bruto binnenlands product van de landen, denken de onderzoekers, want ook dat bbp reageert met vertraging op een ramp. In rijkere landen, met een hoger bbp, blijkt het verband tussen rampen en partnergeweld bovendien minder sterk.
Hitte en agressie
Het onderzoek moet vooral het bewustzijn vergroten rond partnergeweld en de link met de klimaatverandering, zeggen de onderzoekers.
Eerder onderzoek heeft ook al verbanden gelegd tussen hitte en luchtvochtigheid en agressief gedrag. Ook de link tussen hitte en familiaal geweld was al vastgesteld. In Zuid-Azië bijvoorbeeld neemt huiselijk geweld met ongeveer 6% toe voor elke graad dat de temperatuur stijgt.
Extreme temperaturen werken frustratie en agressie in de hand en verstoren de dagelijkse routines van mensen, zegt onderzoek in The Lancet.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.