Neocons maken comeback via de ether

Nieuws

Neocons maken comeback via de ether

Khody Akhavi

25 juni 2007

De neoconservatieven in de Amerikaanse politiek hebben heel wat invloed verloren op het Amerikaanse buitenlands beleid, maar geven zich niet gewonnen. Dankzij een strategische benoeming aan het hoofd van de Amerikaanse wereldomroep hebben ze hun controle versterkt op de media die zich met Amerikaanse steun richten op een Iraans en Arabisch publiek.

Radio Free Europe/Radio Liberty kreeg begin dit jaar Jeffrey Gedmin als directeur. Gedmin is samen met vice-president Dick Cheney en voormalig minister van Defensie Donald Rumsfeld een stichtend lid van het Project for a New American Century, een club die het neoconservatieve gedachtegoed rond “regimewissels” en een interventionistische Amerikaanse buitenlandse politiek een zo ruim mogelijke verspreiding wil geven.
De neoconservatieve voorman krijgt op die manier een stevige vinger in de pap bij de Amerikaanse wereldomroep, de Voice of America en ook bij Radio Farda, dat in het Farsi uitzendt vanuit Washington en Praag en zich richt op een Iraans publiek.
Begin juni vroegen en kregen neoconservatieve commentatoren bovendien het ontslag van Larry Register, een ervaren producer die 20 jaar voor CNN werkte en de opdracht had gekregen met de door de VS gefinancierde televisiezender Al-Hurra een groter publiek te bereiken.
De personeelswissels hebben tot gevolg dat de mensen die in het Midden-Oosten naar door de VS gefinancierde media luisteren, voortaan een forsere ideologische lijn horen doorklinken. Op 14 juni zond de televisie-omroep van de Voice of America in het Farsi een interview uit met Richard Perle, een prominent lid van de neoconservatieve denktank American Enterprise Institute (AEI), over de toekomst van de democratie in Iran.
Een andere studiogast was Shahryar Ahi, de organisator van een conferentie van Iraanse oppositiegroepen in Parijs die nauw samenwerkt met Reza Pahlavi, de 45-jarige zoon van de laatste Sjah van Iran. Ook Michael Rubin, een andere ideoloog van het AEI, werd al eens uitgebreid geïnterviewd, meldt de Iraanse blogger Hossein Derkhshan op zijn drukbezochte weblog hoder.com.
De koerswijziging valt samen met een forse verhoging van de middelen voor Amerikaanse media die uitzenden in het Farsi. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice stelde in februari 50 miljoen dollar in het vooruitzicht om het televisieaanbod in het Farsi te versterken.
Het Congres gaf al zijn zegen over 21,4 miljoen dollar voor televisie-uitzendingen door de Voice of America in het Farsi en over 14,7 miljoen dollar extra voor Radio Farda. Farda betekent “Morgen” in het Farsi, de taal van 62 miljoen mensen in Iran, Afghanistan en Tadzjikistan.
De neoconservatieven hebben intussen ook hun oog laten vallen op Al-Hurra, een door de VS gefinancierde Arabische televisieomroep die via de satelliet kan worden ontvangen in 22 landen van het Midden-Oosten. Larry Register, de baas van Al-Hurra, nam begin juni ontslag na enkele publieke aanvallen op zijn beleid op de opiniepagina’s van de Wall Street Journal.
De neoconservatieve columnist Joel Mowbray nam aanstoot aan het feit dat Al-Hurra in december 2006 een interview met de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, integraal uitzond. De zender zou ook niet voldoende kritisch hebben bericht over de door Iran georganiseerde conferentie over de Holocaust en naar de oprichting van Israël heben verwezen als “al Naqba”, wat “de ramp” betekent in het Arabisch.
“We hebben met geld van de belastingbetaler een Arabische omroep opgericht om een tegengewicht te vormen voor Al-Jazeera”, schreef Mowbray in de Wall Street Journal, “we willen geen omroep die een echo is van Al-Jazeera.”
Register, die 20 jaar ervaring had bij CNN, was aan boord gehaald om Al-Hurra wat meer profiel en een groter publiek te bezorgen. Zijn pogingen om bij een Arabisch publiek aan te slaan bleken naderhand niet te verzoenen met de doelstellingen van het neoconservatieve establishment in Washington.