Ngo’s blijven voortaan weg van debatten met fossiele sponsoring

Nieuws

Sprekers uit fossiele industrie krijgen vaak een prominente plaats op media-evenementen

Ngo’s blijven voortaan weg van debatten met fossiele sponsoring

Ngo’s blijven voortaan weg van debatten met fossiele sponsoring
Ngo’s blijven voortaan weg van debatten met fossiele sponsoring

IPS

03 september 2021

Vijftien belangrijke Europese organisaties hebben aangekondigd dat ze niet langer uitnodigingen zullen accepteren om te spreken op media-evenementen, als die gesponsord zijn door fossiele brandstofbedrijven.

Fossiele brandstofbedrijven sponsoren vaak media-evenementen en debatten. Verschillende milieu- en klimaatorganisaties willen niet meer aan die evenementen meewerken.

Ric Lander / Friends of the Earth Scotland (CC BY-SA 2.0)

Fossiele brandstofbedrijven sponseren geregeld media-evenementen zoals debatten of symposia in een poging het debat over klimaat en energie mee te sturen. Volgens klimaatactivisten proberen ze zich zo ook als neutrale speler te positioneren, door zich te associëren met de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de nieuwsmerken.

‘Fossiele brandstofbedrijven gebruiken de evenementen om hun privébelangen te behartigen bij EU-besluitvormers en het publiek.’

In een brief delen onder meer WWF Europa, Greenpeace en Youth for Climate nu mee niet langer te zullen ingaan op uitnodigingen voor dergelijke evenementen. De brief refereert naar Euractiv, de Financial Times en Politico Europe, die in het voorbije jaar debatten of evenementen georganiseerd hebben over het klimaat- en energiebeleid van de EU met sponsoring van de fossiele sector.

Belangen behartigen

De organisaties telden in de voorbije twee jaar in totaal al 29 media-evenementen omtrent de Europese energiepolitiek die gesponsord werden door fossiele brandstofbedrijven. Daarbij waren in totaal vijftig hoge EU-ambtenaren onder de panelleden, en vaak kregen sprekers uit de fossiele industrie er een prominente plaats.

‘Wij geloven in het vitale belang van vrije en onafhankelijke media’, zegt Silvia Pastorelli van Greenpeace EU. ‘Maar het uitstekende werk van journalisten bij deze nieuwsorganisaties om de Europese bevolking snel en nauwkeurig te informeren over de klimaat- en milieucrisis wordt ondermijnd als andere afdelingen van dezelfde nieuwsmerken een podium verkopen aan steenkool-, olie- en gasbedrijven. Die fossiele brandstofbedrijven gebruiken de evenementen om hun privébelangen te behartigen bij EU-besluitvormers en het publiek – zelfs ten koste van de wereldwijde klimaatcrisis – en we weigeren dat te legitimeren door onze deelname.’