Nieuwe Ghanese president wil corruptie bestrijden

Nieuws

Nieuwe Ghanese president wil corruptie bestrijden

Nieuwe Ghanese president wil corruptie bestrijden
Nieuwe Ghanese president wil corruptie bestrijden

IPS

16 december 2016

De Ghanese oppositieleider Nana Akufo-Addo volgt in januari de zittende president John Mahama op. De 72-jarige Akufo-Addo zegt een speciaal team te willen opzetten om corruptie te bestrijden.

Akufo-Addo wordt op 7 januari ingezworen. Zijn vader Edward Akufo-Addo was een van de ‘Grote Zes’, de leiders van de Verenigde Goudkustconventie die zich inzette voor de onafhankelijkheid van Ghana. Het huidige Ghana ontstond in 1957 uit de samenvoeging van twee Britse kolonies, Goudkust en Togoland. Uit die groep kwam ook de eerste premier van het land voort, Kwame Nkrumah. Edward Akufo-Addo werd rechter bij het Hooggerechtshof en in de jaren zeventig president.

President Mahama, leider van de regerende Nationale Democratische Partij (NDC), moet nu plaatsmaken voor zijn uitdager Nana Akufo-Addo van de Nieuwe Patriottische Partij (NPP). Voor de aankomende president gaat een lang gekoesterde droom in vervulling: in de voetsporen van zijn vader treden.

Energiecrisis

De campagne van de NPP richtte zich op het creëren van banen, het versterken van de economie en corruptiebestrijding. Dat lijkt te zijn aangeslagen bij de kiezers in een land waar bijna de helft van de jongeren tussen 15 en 25 jaar zonder werk zit.

De campagne van de NPP richtte zich op het creëren van banen, het versterken van de economie en corruptiebestrijding.

‘Ik heb op Nana gestemd omdat ik denk dat er dan meer werk zal komen. Zo kom ik gemakkelijker aan de slag als ik afgestudeerd ben’, zegt Modesta Bonsu, een tweedejaars universiteitsstudent. Osborn Adu, een 26-jarige it’er, zegt dat de kosten van levensonderhoud zo hoog zijn dat hij soms zijn moeder financieel moet ondersteunen van geld dat hij eigenlijk wil sparen voor verdere studie.

De energiecrisis in het land, die in de afgelopen twee jaar op zijn ergst was, leidde ertoe dat de elektriciteitsrekeningen omhoog schoten, met als gevolg faillissementen en verlies van banen. De Unie voor Werknemers in de Industrie en Commercie (ICU), waarschuwde vorig jaar dat in datzelfde jaar meer dan drieduizend banen verloren dreigden te gaan als gevolg van gebrekkige stroomvoorziening.

De NPP beloofde niet alleen de elektriciteitsbelasting te verlagen, maar ook te komen met een herstructurerings- en herstelplan voor nutsbedrijven. Dat zou een einde moeten maken aan de stroomuitval.

Andere cruciale verkiezingsbeloften waren het bouwen van een fabriek in alle 216 districten van Ghana en het ondersteunen van boerengemeenschappen, met name in het noorden van het land. De NPP wil onder meer de irrigatiefaciliteiten verbeteren, zodat gedurende het hele jaar geproduceerd kan worden.

Banen in de landbouw

De voormalige voorzitter van de Peasant Farmers Association, Mohammed Adam Nashiru, verwacht dat de nieuwe politiek duizenden banen zal creëren in de landbouw. “Onze ouders waren rijstboeren tijdens het Acheampong-regime in de jaren zeventig. Zij konden nieuwe Mercedessen kopen omdat de sector floreerde als gevolg van goed beleid”, zegt hij.

‘Nano Addo heeft mij verteld dat hij achter het mechanisatieprogramma staat. Kleine boeren die geen geld hebben om zelf tractoren en machines te kopen, kunnen er via dat programma toch gebruik van maken. Dat is een goed idee, want één tractor is zelfs te duur als duizend boeren hem gezamenlijk zouden willen kopen.’

Investeren in het platteland, zegt hij, kan nieuwe banen opleveren en de migratie van het platteland naar de stad tegengaan.

Corruptie

Een andere kwestie die de aandacht trok, was de corruptie. De regering-Mahama werd achtervolgd door diverse corruptiekwesties. Zo zette een voormalige procureur-generaal zich in om miljoenen dollars terug te halen die door de regering illegaal betaald zou zijn aan NDC-financier en zakenman Alfred Woyome. Die zaak verliep zo moeizaam, dat hij stelde dat de enige manier om het geld terug te krijgen, het wegstemmen van de regering was.

Docent economie Adu Owusu Sarkodie denkt dat de strijd tegen corruptie geld kan opleveren voor bijvoorbeeld de bouw van de beloofde fabrieken.

Adu Owusu Sarkodie, economiedocent aan de Universiteit van Ghana, denk dat het beleid van Nana Akufo-Addo om corruptie te bestrijden en de staatsschuld terug te dringen het land vooruit kan helpen. De staatsschuld is na 2012, het jaar waarin John Mahama aan de macht kwam, verdriedubbeld van 8,2 miljard dollar naar 26,4 miljard dollar. Sarkodie denkt dat de strijd tegen corruptie geld kan opleveren voor bijvoorbeeld de bouw van de beloofde fabrieken. Met het geld uit de Woyome-zaak en andere soortgelijke kwesties ‘kan veel werk verzet worden.’

Economen stellen dat de aankomende regering moet werken aan het terugdringen van de staatsschuld en de slechte economische indicatoren, zoals hoge inflatie, hoge rente en wisselkoersen en een lage groei van het bruto binnenlands product (bbp).

Sinds 1992 stemden de Ghanezen afwisselend op de twee belangrijkste partijen, de NDC en de NPP. Beide partijen waren telkens twee termijnen, of acht jaar, aan de macht. In 2012 overleed president John Atta Mills van de NDC echter onverwacht, een paar maanden voor het aflopen van zijn eerste termijn. Zijn toenmalige vicepresident John Mahama nam het over en won kort daarop de verkiezingen.

Hoewel de NDC daardoor in 2016 opnieuw acht jaar aan de macht was geweest, diende Mahama de partij slechts vier jaar als president.