Nieuwe lidstaten blokkeren voorstel over transgeen koolzaad

Nieuws

Nieuwe lidstaten blokkeren voorstel over transgeen koolzaad

Stefania Bianchi

18 juni 2004

De nieuwe lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben deze week een voorstel voor de import van genetische gemanipuleerd koolzaad in de EU geblokkeerd. De stemming was een onderdeel van de nog niet afgeronde beslissingsprocedure.

Een meerderheid van het comité van deskundigen uit de 25 lidstaten sprak zich uit tegen de toelating van het koolzaad GT73 van de Canadese biotechgigant Monsanto. Het transgene koolzaad is resistent tegen Roundup, een natuurlijk afbreekbare onkruidverdelger.

Zes nieuwe lidstaten zorgden voor de doorslaggevende stemmen. Cyprus, Estland, Hongarije, Malta, Litouwen en Polen verwierpen het voorstel, evenals Denemarken, Griekenland, Italië, Groot-Brittannië, Luxemburg en Oostenrijk.

België, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Nederland, Letland, Portugal, Slowakije en Zweden stemden voor. Duitsland, Ierland, Spanje en Slovenië onthielden zich van stemming.

Een maand geleden beëindigde de EU het zes jaar oude importverbod op genetisch gewijzigde gewassen. De Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de EU, stemde daarna in met de import van de genetisch gemanipuleerde zoete maïs BT-11. De maïs is bestemd voor menselijke consumptie. Het gewas mag echter niet verbouwd worden in de lidstaten.

Het voorstel voor de import van het Monsanto-koolzaad, dat bestemd is voor verwerking in onder meer diervoeder, wordt nu voorgelegd aan de ministerraad. Die heeft drie maanden tijd om het goed te keuren of te verwerpen. Als na drie maanden geen beslissing is genomen, gaat de zaak terug naar de Europese Commissie. Die heeft de bevoegdheid het definitieve besluit te nemen, zoals dat ook gebeurde met de zoete maïs BT-11.

Tegenstanders van de import van het transgene koolzaad vrezen dat het zaad in het milieu terecht komt en zich mengt met oorspronkelijke gewassen. Ze werpen op dat koolzaad erg gemakkelijk verstuift tijdens het transport. De Britse autoriteiten willen eerst de garantie van Monsanto dat er een goed controlesysteem wordt opgezet. (JS/ADR)