Nieuwe president Indonesië bindt strijd aan met ontbossing
IPS
27 november 2014
De nieuwe Indonesische president Joko Widodo, amper een maand in functie, belooft werk te maken van de bescherming van wouden en draslanden in zijn land. Dat is een drastische koerswijziging in Indonesië, het land met de ergste ontbossing ter wereld.
Indonesië kampt met een bijzonder slecht imago op het vlak van ontbossing. Nergens ter wereld is is die zo drastisch, en het branden van bossen creëert zoveel rook dat de luchtkwaliteit in de hele regio er onder lijdt. Naar schatting 80 procent van de ontbossing in het land gebeurt illegaal, vooral voor de aanleg van palmolie- en houtplantages.
Daar wil de president nu paal en perk aan stellen. ‘Ik heb de minister van Bosbouw gevraagd om ze op het terrein te controleren’, zegt hij. ‘Als ze effectief ecosystemen vernielen voor plantages met monoculturen, dan moeten ze gestopt worden. We kunnen niet toelaten dat onze tropische regenwouden verdwijnen voor monoculturen zoal palmolie.’
Widodo wil ook betere bescherming voor de vele draslanden in Indonesië omdat ze een belangrijk opslagvat voor CO2 vormen en een uniek ecosysteem herbergen.
Eduardo M.C. (CC BY-NC-ND 2.0)
Dam
Naar schatting 80 procent van de ontbossing in het land gebeurt illegaal.
De president kondigde het nieuwe beleid aan tijdens een bezoek aan een dorp dat getroffen is door een bosbrand. Hij inspecteerde de regio vanuit de lucht en kon zo de schade vaststellen die er aan gericht is door de Indonesische papierproducent April. Die branden, die soms maanden kunnen doorgaan, ontstaan vaak nadat de moerassen drooggelegd zijn met kanalen. Widodo voegde meteen de daad bij het woord en hielp de dorpelingen bij de bouw van een dam om zo’n kanaal te blokkeren.
‘We hopen dat de beloftes een goed voorteken zijn voor Indonesië en de bescherming van wouden’, zegt Longgena Ginting, directeur van Greenpeace in Indonesië. ‘De bestaande wetgeving rond draslanden is zwak en wordt nauwelijks afgedwongen op het terrein. We kijken nu naar de president om actie te ondernemen en de expansie van de industrie naar draslanden af te remmen, de illegale houtkap aan te pakken en zich achter de permanente bescherming van de draslanden te scharen’.