Nigeria maakt zich op voor nieuw offensief in Nigerdelta

Nieuws

Nigeria maakt zich op voor nieuw offensief in Nigerdelta

Daniel Volman

14 september 2009

De Nigeriaanse regering lijkt een groot offensief te plannen in de Nigerdelta. Op 15 september loop daar een bestand af dat de rebellen in regio hadden afgekondigd, en op 4 oktober eindigt de periode van zestig dagen waarbinnen de leden van de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta amnestie kunnen krijgen als ze de wapens neerleggen.

De regering van president Umaru Musa Yar’adua kan veel nieuw oorlogstuig in de strijd werpen als ze het licht op groen zet voor het offensief. Het Nigeriaanse leger heeft recent snelle boten, helikopters en onbemande vliegtuigjes aangekocht bij handelaars uit Rusland, Israël, Maleisië en Singapore. Van het Nederlandse TP Marine kocht Nigeria twintig speciale catamarans waarmee soldaten via riviertjes en kreken kunnen doorstoten in de delta.

Instructeurs uit Rusland en Israël

Israëlische en Russische instructeurs hebben de voorbije maanden Nigeriaanse piloten en zeelui opgeleid. Momenteel krijgen onder meer tachtig manschappen van de Nigeriaanse marine een opleiding opstandsbestrijding in de Israëlische haven van Haifa. Intussen proberen Russische instructeurs de Nigeriaanse bemanning van de nieuwe helikopters klaar te stomen. Naar verluidt lukt dat niet goed, wat het mogelijk maakt dat Nigeria ook een beroep zal moeten doen op de instructeurs als de aanvallen van start gaan.
De Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND) begon vijf jaar geleden met een gewapende opstand. De strijders zeggen dat ze voor de bewoners van de regio een eerlijk aandeel willen afdwingen in de opbrengsten van de exploitatie van de grote olievoorraden in de Nigerdelta. Nigeria is de grootste aardolieproducent in Afrika en exporteert per dag ongeveer 1,7 miljoen vaten olie. Volgens Amerikaanse schattingen kan die export met een miljoen vaten per dag worden opgedreven als er een einde komt aan de opstand.
De regering hoopte met haar amnestievoorstel 8000 tot 10.000 rebellen te kunnen overtuigen hun wapens in te leveren. Maar tot hiertoe gingen nog maar enkele honderden van de 12.000 tot 15.000 strijders op het aanbod in.

Wantrouwen

De meeste strijders van de MEND geloven niet dat de regering de beloften zal nakomen die ze aan het amnestievoorstel verbond. De Nigeriaanse overheid zou meer middelen gaan inzetten voor armoedebestrijding in de achtergestelde regio, en zegt ook dat ze de milieuschade wil aanpakken die de exploitatie van de olievelden de voorbije decennia heeft aangericht. De zware investeringen in nieuw militair materieel en de recente opleidingen hebben het wantrouwen bij de MEND nog versterkt.
Analisten betwijfelen of een nieuw offensief meer zal uithalen dan vroegere pogingen om de rebellen de kop in te drukken. Ze vrezen ook dat een hardhandige aanpak de onrust in andere delen van het land nog kan doen toenemen. De voorbije maanden zijn de spanningen vooral in het noorden van het land opgelopen. Bij acties tegen islamistische extremisten kwamen ettelijke onschuldige burgers om, terwijl de leider van de groep in de gevangenis werd vermoord. Dat heeft veel gematigde moslims vervreemd van de regering die ze voordien steunden.
De Nigeriaanse moslims zijn ook niet opgezet met de samenwerking van het Nigeriaanse leger met Israëlische instructeurs en wapenleveranciers.