Nigeriaanse frustratie leidt tot groot geweld

Nieuws

Nigeriaanse frustratie leidt tot groot geweld

Nigeriaanse frustratie leidt tot groot geweld
Nigeriaanse frustratie leidt tot groot geweld

Ann-Sophie Poulain

10 juli 2012

Het voorbije weekend werd er opnieuw lelijk huis gehouden in Noord-Nigeria. Er vielen 114 slachtoffers, waaronder enkele politieke leiders. Economische ongelijkheid, slecht bestuur en de daaruit volgende frustratie liggen aan de basis van het "religieus geweld" in Nigeria.

Zaterdag in de vroege ochtend trokken een honderdtal, vermoedelijk, Fulani herders in de staat Plateau van dorp tot dorp en vielen er de dorpsbewoners aan. Drieënzestig mensen werden gedood en nog eens vijftig burgers werden in het dorp Matse levend verbrand. Nadat zij geruchten over de aanvallende Fulani opvingen uit de andere dorpen, vluchtten zij een pastorij van de Kerk van Christus in Nigeria (COCIN) in. De uitgangen werden echter geblokkeerd en de woning in brand gestoken, aldus AllAfrica.

Op de massabegraving van deze slachtoffers zondag in het dorp Maseh sloegen onbekende schutters opnieuw toe. Politieke leiders Gyang Dantong, senator, en Gyang Fulani, meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden van de staat Plateau, lieten hierbij het leven. Leden van het veiligheidspersoneel doodden op hun beurt zestien van de aanvallers.

De staat legde die avond een avondklok op in bepaalde gebieden van de staat. Tot wanneer die zal blijven gelden, werd nog niet bekend gemaakt. De avondklok kon de represailles van voornamelijk christelijke jongeren echter niet verhinderen. Zij blokkeerden zondag hoofdwegen naar het Fulani gebied en wachtten op mogelijke slachtoffers.

Religieus conflict?

Hoewel het aanhoudende geweld vaak wordt voorgesteld als een religieus conflict tussen christenen en moslims, is de situatie veel complexer dan dat. De wortels van de problemen van vandaag liggen vervlochten in zowel het verleden van Nigeria als in de huidige politiek, stelt het Observatoire de l’Afrique.

De uitspattingen van geweld zijn het gevolg van een combinatie van factoren die heel wat frustratie bij de bevolking veroorzaken. Bovendien zijn grondconflicten tussen nomaden- en landbouwersgemeenschappen vaak de directe aanleiding tot een conflict. Ook de recentste voorvallen zijn het gevolg van een gronddispuut, zegt Dr. Barakamfitiye, regionale directeur van het West-Afrika kantoor van het Institute for Security Studies (ISS), in een telefonische reactie aan de MO.be redactie.

Dr. Barakamfitiye legt verder uit: ‘De wortels van het probleem liggen niet in etnische of religieuze verschillen maar in een gebrek aan goed bestuur en een gebrek aan een degelijke verdeling van middelen. Nigeria kent een enorme rijkdom aan grondstoffen maar amper een tiende van de bevolking profiteert van deze rijkdom en is schandalig rijk.’

Frustratie

Banditisme, economische en gerechtelijke ongelijkheid en politieke manipulatie van de conflicten dragen allemaal bij tot de frustratie en het geweld van zowel christelijke als moslimgemeenschappen. Deze diepgaande frustratie kan bovendien het succes van het religieus extremisme en de radicale islamsekte Boko Haram verklaren, zegt de regionale directeur van het ISS.

Ondanks de inspanningen van de regering, ligt een oplossing niet voor de hand. Op lokaal niveau slaagden enkele lokale besturen er in de loop der jaren in de spanningen tussen de gemeenschappen te bedaren maar zolang geen antwoord geboden wordt aan de fundamentele problemen, zal het geweld niet ophouden.

Toenadering

Toch werden de eerste stappen gezet en zochten de verschillende partijen toenadering tot elkaar. Een essentiële fase in een lang proces, vindt Dr. Barakamfitiye. Hoewel veiligheid noodzakelijk is voor de bescherming van de bevolking, is de versterking van militaire of politiemacht in deze situatie niet de oplossing.

Dat de Nigeriaanse regering luistert naar de andere partijen, waaronder het radicale Boko Haram, en vooral oog heeft voor de noden van de bevolking is veel belangrijker, besluit Barakamfitiye.