Global Gender Gap Report 2024: gelijkheid lichtjes toegenomen
Nog 5 generaties verwijderd van wereld zonder genderkloof
© Adam Jones / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
© Adam Jones / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.
Uit het rapport, dat wordt samengesteld door het Wereld Economisch Forum, blijkt dat de wereld 68,5 procent van de genderkloof heeft gedicht. Aan het huidige tempo zal het nog 134 jaar duren - vijf generaties - om volledige gendergelijkheid te bereiken. Wel blijkt ook dat in het afgelopen jaar de kloof wereldwijd met 0,1 procentpunt is gedicht.
Gelijkheid in 2158
De zogeheten genderkloof wijst onder meer op de verschillen waarin vrouwen en mannen deelnemen aan het maatschappelijke of politieke leven. De genderloonkloof duidt het verschil aan tussen het gemiddelde loon van mannen en vrouwen.
‘We kunnen niet wachten tot 2158 voor gelijkheid.’
‘Ondanks de lichtpuntjes wijzen de langzame en stapsgewijze vorderingen die dit jaar in het Global Gender Gap Report beschreven worden op een dringende nood aan globale inzet om gendergelijkheid te bereiken, met name op economisch en politiek vlak’, zegt Saadia Zahidi van het World Economic Forum. ‘We kunnen niet wachten tot 2158 voor gelijkheid.’
Op lokaal niveau is de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek toegenomen, maar topposities blijven vaak slechts een droom. Uit de gegevens van het sociaal medium LinkedIn blijkt bijvoorbeeld dat vrouwelijke topfuncties in de industrie nog steeds eerder zeldzaam zijn.
Goede score voor Latijns-Amerika
De verkleining van de wereldwijde genderkloof in 2024 is onder meer te danken aan positieve verschuivingen op vlak van economische participatie en kansen.
‘Dit succesverhaal in Latijns-Amerika kan als voorbeeld dienen voor andere regio’s.’
Er zijn opmerkelijk positieve ontwikkelingen op vlak van arbeidsparticipatie van vrouwen wereldwijd, maar vooral Latijns-Amerika en het Caribisch gebied doen het hier erg goed: ze behalen een algemene genderpariteitsscore van 74,2 procent. ‘Dit succesverhaal in Latijns-Amerika kan als voorbeeld dienen voor andere regio’s’, stelt het rapport.
Een aantal individuele economieën hebben ook aanzienlijke vooruitgang geboekt. Zo zijn er zes landen die meer dan twintig plaatsen stijgen op de ranglijst: Ecuador (+34, 16e plaats), Sierra Leone (+32, 80e plaats), Guatemala (+24, 93e plaats), Cyprus (+22, 84e plaats) en Roemenië en Griekenland (+20, respectievelijk 68e en 73e plaats).
Europa leidt
Als regio blijft Europa de koploper, met een gendergelijkheidsscore van 75 procent en met zeven van de top 10-posities in handen van Europese landen. IJsland blijft het meest gendergelijke land: 93,5 procent van de totale genderkloof is er al gedicht. België en Nederland staan respectievelijk op de 12e en 28e plaats in de landenranking.
IJsland blijft het meest gendergelijke land: 93,5 procent van de totale genderkloof is er al gedicht.
Wat betreft de regio’s komt Noord-Amerika op de tweede plaats, gevolgd door Latijns-Amerika.
Afrika ten zuiden van de Sahara staat op de zesde plaats met een score van 68,4 procent. De regio heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van politieke empowerment van vrouwen, met landen als Namibië en Zuid-Afrika als koplopers. Economische participatie en onderwijsniveau vormen hier nog steeds een uitdaging, maar algemeen hebben meer dan de helft van de landen in de regio meer dan 70 procent van hun genderkloof gedicht.
Meer opleiding, betere arbeidsparticipatie
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika staan op de achtste plaats met een score van 61,7 procent. Economische participatie en politiek empowerment van vrouwen hinken hier nog grotendeels achterop, al heeft de regio sinds 2006 ook duidelijke verbeteringen laten zien op vlak van opleidingsniveau. De arbeidsparticipatie blijft er gemiddeld laag, al hebben Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten de afgelopen jaren vooruitgang geboekt op weg naar gelijkwaardigheid.
Vooral de minderheid aan vrouwen in professionele netwerken en het feit dat vrouwen nog steeds de meeste zorgtaken op zich nemen, zetten een rem op de economische vooruitgang voor vrouwen. De Wereldbank schat dat het dichten van de genderkloof op vlak van werk en ondernemerschap het wereldwijde bbp met meer dan 20 procent zou kunnen verhogen.