Nooit eerder zoveel dengue-besmettingen in Latijns-Amerika

Nieuws

De opwarming van de aarde is een geschenk voor de mug

Nooit eerder zoveel dengue-besmettingen in Latijns-Amerika

Nooit eerder zoveel dengue-besmettingen in Latijns-Amerika
Nooit eerder zoveel dengue-besmettingen in Latijns-Amerika

IPS

27 juli 2023

Meer dan drie miljoen gevallen van dengue zijn dit jaar al gerapporteerd in Latijns-Amerika. Dat is nu al meer dan het wereldwijde totaal van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral in Brazilië komt de mug die de soms dodelijke ziekte overdraagt steeds vaker voor.

Sesai, Ministério da Saúde (CC BY-NC 2.0)

Een jong meisje woont een infosessie bij over dengue en hoe mensen zich ertegen kunnen beschermen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia,

Sesai, Ministério da Saúde (CC BY-NC 2.0)

Dengue gedijt goed in tropische gebieden. In ruim honderd landen is de ziekte endemisch, vooral in regio’s als Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.

In de hele wereld is het aantal gerapporteerde gevallen van dengue vermenigvuldigd met factor acht sinds het jaar 2000. Toen was er sprake van 500.000 gevallen, in 2022 ging het om 4,2 miljoen besmettingen.

Vooral Brazilië, Peru, Bolivia en Colombia zijn zwaar getroffen.

Dit jaar zal opnieuw records verbrijzelen, voornamelijk omwille van de klimaatcrisis. De opwarming van de aarde is een geschenk voor de mug die de ziekte overbrengt.

In Latijns-Amerika en de Caraïbische gebieden ‘moeten we bijzonder alert en klaar zijn’ om de verspreiding van dengue te controleren, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Alleen zo kunnen we een verhoogd aantal gevallen in de tweede helft van 2023 verhinderen.’

In de eerste helft van dit jaar zijn er 3.030.280 gevallen gemeten in Latijns-Amerika, meer dan het wereldwijde totaal het hele jaar ervoor (2,8 miljoen gevallen). Het komt ook al gevaarlijk dicht bij de recordmeting van 2019, toen er in dat jaar 3,1 miljoen gevallen geregistreerd werden.

Dodelijke slachtoffers

Vooral Brazilië, Peru, Bolivia en Colombia zijn zwaar getroffen. In absolute aantallen heeft Brazilië het meeste gevallen, met 2.376.522 besmettingen en 769 overlijdens. Daarop volgt Peru met 197.461 gevallen, waarvan 339 dodelijke. In Bolivia zijn er 133.779 besmettingen en lieten 77 besmette personen het leven. Argentinië kent 118.089 gevallen en 65 doden. In Nicaragua viel één dode op 63.200 gevallen. In Colombia gaat het om dertig doden op 54.389 gevallen. In Mexico zijn 41.287 mensen gestoken en vielen er 13 doden.

Het aantal gevallen in Brazilië ligt 13 procent hoger dan metingen rond dezelfde tijd vorig jaar. In vergelijking met vijf jaar geleden gaat het om een stijging met 73 procent.

De Caraïben zijn minder getroffen volgens de cijfers van de WHO, al meldt de organisatie dat de registratie van gevallen vertraging oploopt.

Wat ernstige besmettingen betreft – gevallen met een mogelijk dodelijke afloop – heeft Brazilië 1249 gevallen geregistreerd, gevolgd door Colombia (777 gevallen) en Peru (701 gevallen).

Symptomen en preventie

Wie dengue heeft, heeft vaak koorts, hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn. Al zijn er ook veel mensen die de infectie oplopen en geen symptomen vertonen.

Bij de zwaarste vorm van dengue verliezen besmette personen hun eetlust, moeten ze braken, maken ze hoge koorts en hebben ze soms moeite met ademen. Indien de ziekte onbehandeld blijft, is de kans op sterfte zo’n vijftig procent.

De WHO verhoogt het risico op dengue naar hoog in de hele Latijns-Amerikaanse regio. Al is er ook geruststellender nieuws: bij het begin van de winter in het zuiderlijk halfrond, tussen 12 juni en 1 juli, zijn er minder gevallen gemeten in de Andeslanden.

Je kan je beschermen tegen dengue met twee soorten vaccins die commercieel beschikbaar zijn. De meest doeltreffende manier om je te beschermen is echter om stilstaand water, de habitat van de muggen, te vermijden en je in te smeren met afweermiddel tegen muggen.