Noorse "zero tolerance" voor CO2 krijgt kritiek
Noorwegen heeft in een witboek een rist maatregelen aangekondigd waardoor het tegen 2050 netto geen CO2 meer zou uitstoten. Tegen 2020 moet de uitstoot al met 30 procent teruggedrongen zijn. "De meest ambitieuze plannen ter wereld", vindt de regering. "Waardeloos", zeggen milieubewegingen.
Noorwegen wil kachels die nog draaien op stookolie verbieden en biodiesel sterk promoten waardoor het aandeel van biobrandstoffen tegen 2010 met zeven procent moet stijgen. De regering wil ook discussiëren over de invoering van quota voor wagens en tol heffen voor wie met de wagen de stad wil binnenrijden. Tot slot wil Noorwegen herbebossingsprogramma’s op gang trekken en verbieden om recycleerbaar afval weg te werpen.
Daardoor moet het land tegen 2012 tien procent boven de doelstellingen van Kyoto uitkomen en uiteindelijk, tegen 2050, netto geen CO2 meer uitstoten, zo schrijft Fenêtre sur l’Europe, een nieuwssite rond Europese actualiteit. Noorwegen gaat daarmee een stuk verder dan het akkoord dat de Europese staats- en regeringsleiders dit jaar bereikten. Zij namen zich voor de CO2-uitstoot tegen 2020 met 20 procent te verminderen.
Noorse milieubewegingen reageren niettemin erg sceptisch op het voornemen van de regering, ze vrezen dat de maatregelen onvoldoende zijn. “Natur Og Ungdom” noemt het witboek “waardeloos”. “Je kan zonder meer zeggen dat dit de grootste flop aller tijden is”, zegt de organisatie “Norges Naturvernforbund”. “In het beste geval zal Noorwegen in 2020 dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoten als vandaag.”
Utopie aan de fjorden
Die kritiek wordt beter begrijpbaar door de context die geschets wordt in “Utopie aan de fjorden”, een artikel dat in MO*45 verschijnt. Daarin schrijft Gie Goris dat de petroleumindustrie verantwoordelijk is voor een broeikasuitstoot per inwoner die in Noorwegen een stuk hoger ligt dan in de rest van Europa. Ondanks het feit dat het land al begin jaren negentig een CO2-taks oplegde, bleef de uitstoot stijgen. Het Kyoto Protocol stond Noorwegen nog een groei van 1 procent tegenover 1990 toe, maar tegen 2004 was de uitstoot al tien procent toegenomen.
Premier Stoltenberg beloofde in april 2007 dat Noorwegen de komende jaren een extra inspanning zal doen zodat het in 2010 toch nog onder het niveau van 1990 eindigt. Hij wil tegen 2020 30 procent onder de 1990 norm zitten en tegen 2050 100 procent. Stoltenberg vertelt enkel de mooie helft van het verhaal, zegt Mekonnen Geniso van de ngo Future in our Hands. ‘De regering wil die groene inhaaloperatie volledig realiseren via Clean Development Mechanisms, door met andere woorden schone lucht aan te kopen in het buitenland.’
De regering argumenteert haar keuze door te wijzen op de schone energieproductie en de technologische verbeteringen uit het veleden. Er is geen ruimte meer om het nog beter te doen, vindt ze. Geniso is het daar niet mee eens. ‘De regering zou alle verwarming op basis van petroleum kunen verbieden’, zegt hij. Noorwegen produceert voldoende hydro-elektriciteit om dat op te vangen. ‘Ook de off-shore petroleuminstallaties zouden op basis van elektriciteit kunnen werken, in plaats van op basis van gas, zoals nu. Die installaties zijn nu immers verantwoordelijk voor een kwart van de Noorse CO2-uitstoot.’